To se lahko zgodi, če ostanke kosila prekrijemo z alu folijo (ne bo vam všeč)

Aluminijasta folija je eden tistih vsestranskih pripomočkov v kuhinji, ki so preprosto zmeraj pri roki. Prepričani pa smo, da jo najpogosteje uporabite za shranjevanje ostankov hrane. Imamo prav?

Aluminijasta folija je vedno pri roki, saj je vsestransko uporabna: z njo lahko zdrgnemo umazano posodo, jo zmečkamo v kroglo in dodamo v pomivalni stroj, da iz njega potegnemo sijoče vilice in žlice. Pisali smo že o tem, kako jo zlahka odviti, kadar nam nagaja njen natrgan rob, pa tudi, česa vse z njo v kuhinji ne gre početi. Tokrat pa se osredotočamo na shranjevanje živil. Je zavijanje hrane v aluminijasto folijo res dobra ideja?

Aktualno: 8 priporočil za znižanje stroškov nakupovanja hrane (zares deluje)

Kot piše Reader’s Digest, nikakor. Pri shranjevanju živil je namreč najbolj pomembno, da do njih preprečimo dostop zraka. Bakterije ga namreč potrebujejo za uspešno širjenje in razmnoževanje. Njihov razvoj pa je v večini primerov glavni razlog za najrazličnejše zastrupitve s hrano. Aluminijasta folija dostop zraka sicer omejuje, a ko boste z njo prekrili krožnik, kar je na njem, ne bo neprodušno zaprto. Zaradi krhkosti pa se lahko zgodi tudi, da v našem doma narejenem pokrovu nastane kakšna luknja. Namesto takšnega načina shranjevanja v te namene raje uporabite plastične ali steklene posode s pripadajočimi pokrovi. Ostanke hrane pa seveda tudi v njih hranite v hladilniku.

V aluminijevo folijo lahko zavijete na primer sendvič, ki ga s seboj vzamete na pot. Tudi pri peki jo s pridom uporabljamo. Vanjo pa ni priporočljivo zavijati živil z visoko vsebnostjo kisline, saj bo ta z aluminijem po nekaj urah reagirala.

Kako pa je z zamrzovanjem?

Aluminijeve folije mraz sicer ne moti in ni bojazni, da bi se v zamrzovalniku kemično spremenila ter škodila vanjo zavitim živilom. A vseeno: do izraza pride prej poudarjen primanjkljaj. Ker hrana ne bo primerno zatesnjena, bo med postopkom zamrzovanja iz nje uhajala vlaga. Tako se bodo na površini pojavili otočki zamrznjenih kristalov, živila pa bodo izgubila na kakovosti.

Čeprav se trudimo ravnati čim bolj ekološko, je zamrzovanje v plastičnih vrečkah vseeno bolj primerno, lahko pa uporabite tudi povoskano folijo za zavijanje živil. Kako jo naredimo sami doma, pa smo vam že svetovali tule.

Preberite še: Zakaj je aluminijasta folija na eni strani svetleča

Fotografija: Lisovskaya/Getty Images

Preberite tudi: Na svetu pojemo največ vrst te solate
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana