To so napake, zaradi katerih je krompirjeva solata pusta

Krompirjeva solata je ena izmed klasičnih prilog, velikokrat postrežena k žaru.

Krompirjeva solata je ena izmed tistih jedi, ki si jo redko zaželimo, vedno pa smo je veseli, ko jo zagledamo na mizi v vlogi priloge. Krompirjeva klasika je tako preprosta za pripravo, da je odlična popestritev piknik jedilnika, hkrati pa tako nevtralna, da se prileže skoraj k vsaki jedi. Sploh k mesu.

Da pa krompirjeva solata ne bo brez okusa, razkuhana ali kako drugače neposrečena, si, še preden skuhate krompir zanjo, preberite, česa ne smemo početi, kadar jo pripravljamo.

Kuhanje krompirja

Večno vprašanje, ki nas zadane skoraj pri vsaki jedi, za katero potrebujemo kuhan krompir. Je potrebno skuhati krompir v olupku, ali ga predhodno olupimo? No, najbolje ga je skuhati celega. Gomolje predhodno operite, nato pa krompir postavite v hladno vodo in kuhate toliko časa, da postane popolnoma mehak, ko ga prepičite z vilicami.

Priporočamo: Najboljši način za kuhanje krompirja

Kis

Skrivnost odlične krompirjeve solate je kis. Ni vseeno, če pozabite nanj, prav tako pa je pomembno tudi, kdaj ga dodate v posodo. Najbolje je, da ga nekaj žlic, priporočamo domačega jabolčnega, dodate, ko je krompir še vroč. Ko torej krompir skuhate, ga čim prej olupite in narežite na kosce. Nato dodajte nekaj žlic kisa, premešajte in pustite, da se krompir napije kisline, ki bo odlično poudarila okus solate.

Nepotrpežljivost

Če je potrebno kis dodati še vročemu krompirju, pa moramo biti pri drugih začimbah in dodatkih bolj potrpežljivi. Sploh, če bomo krompirju dodajali majonezo ali druge kremaste sestavine, moramo paziti, da jih ne mešamo k vročemu krompirju, saj bomo v tem primeru na koncu dobili precej žalostno in kašasto solato. Skledo krompirjeve solate torej vedno začinite šele potem, ko je krompir popolnoma hladen.

Jajca

Jajca sicer niso obvezna sestavina krompirjeve solate, jo pa močno popestrijo in dodajo kremast okus. Če nanje običajno pozabljate, imejte pri naslednji pripravi v mislih, da preizkusite kombinacijo s tem dodatkom, saj bo popestritev gotovo dobrodošla. Jajca naj bodo trdo kuhana, najbolje pa je, da jih narežete na čim tanjše kolobarje in primešate zatem, ko krompirju dodate kis.

Dodatki

Krompirjeva solata je nadvse preprosta jed, a to še ne pomeni, da njenega okusa ne smemo popestriti z različnimi začimbami in dodatki. V družbi krompirja se bo odlično obnesla zelenjava. Dodate lahko na primer čebulo, stebelno zeleno ali celo papriko, morda drobno sesekljane kumare ali redkvice. Nekaj hrustljavega bo gotovo botrovali boljšemu vtisu solate. Popestrimo pa lahko tudi okus solate in ne le njene teksture. Gorčica bo na primer poudarila majonezni okus ter dodala ostrino, pečena slanina hrustljavost. Pri slednji le pazite, da dodate hrustljavo, a hladno. Prav tako se k solati lepo poda poper, nekateri pa radi uporabijo tudi koper ali drobnjak. Skratka, nikar ne pozabite krompir že v začetku dobro soliti, da iz gomoljev izvabite kar najbolj intenziven okus. Nato pa se prepustite ustvarjalnosti in kulinaričnemu navdihu ter dodajte začimbe, ki jih imate radi.

Preberite še: Recept za bezgov sirup, ki je navdušil naše bralce

Fotografija: Fudio/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana