Tolikokrat lahko ponovno uporabimo olje za cvrtje

Sezona krofov je pred nami, zato je pametno vedeti, kako in kaj z oljem, v katerem bomo cvrli. Kolikokrat ga vi ponovno uporabite?

V prihajajočih dneh brez krofov ne bo šlo. Cvrli jih bomo na takšne in drugačne načine, temu primeren pa bo tudi vonj, ki se bo vil iz naših kuhinj. Kako se ga znebiti, lahko preverite tukaj. Kako pripraviti najboljše testo za pustno rajanje smo tudi že dodobra preučili, danes pa nas je zanimalo, kako je z oljem. Ga lahko uporabimo ponovno?

Glede na to, da se cvrtje odvija pri visokih temperaturah, ni skrbi, da bi se v njem razvile kakšne bakterije ali virusi, ki bi nas odvračali od ponovne uporabe. S tega vidika takšno početje zdravju tako ni nevarno, hkrati pa smo tudi bolj ekonomični, če olje uporabimo za več serij cvrtja. Točne številke, kolikokrat maščoba lahko ponovno roma v cvrtnik, vam žal ne moremo dati. Imamo pa na zalogi nekaj nasvetov, kako vedeti, ali je olje še v formi za nov krog. Še pred tem pa se je treba zavedati, da ni vsaka maščoba primerna za ponovno segrevanje. Palmova ima točko dimljenja precej visoko, kaditi se začne šele pri 232 stopinjah, podobno, nekoliko nižjo sicer, ima tudi sončnično in kopica drugih rast­linskih olj. O tem smo se razpisali v članku Katera vrsta maščobe je primerna za cvrtje.

Še preden pa zaključite prvi krog …

… je olje na ponovno uporabo treba pripraviti. Najprej počakamo, da se ohladi, nato pa ga je treba primerno očistiti in shraniti. Najbolje je, da ga precedite čez cedilo z drobnimi luknjicami, saj boste na ta način iz njega odstranili ostanke hrane. Nato precejeno olje shranite v dobro zatesnjeno posodo in postavite v temen kot shrambe ali hladilnik.

Naslednjič, ko se lotite cvrtja, preverite, ali je olje dobilo čuden vonj, ali se peni na gladini ter, ali je postalo temnega videza. Če nič od tega ne morete odkljukati, je olje primerno za ponovno uporabo. Če se ob ponovnem cvrtju prične smoditi, si premislimo in ga zavržemo. A nikar ga ne zlijte v odtok, straniščno školjko ali na kompost. Shranjujte ga v plastenki, namenjeni za to, nato pa odpeljite v zbirni center.

Pri ponovni uporabi olja pa je treba vedeti še tole …

Ko cvremo različna živila, lahko v olju pustijo aromo ali vanj spustijo svojo maščobo. Če torej cvrete ribe, je olje ob ponovni uporabi primerno za ribe. Nikar te maščobe ne porabite za krofe, na primer. Pravilo, ki si ga velja zapomniti, je torej: podobno s podobnim.

Dobro je tudi, da v istem olju cvremo podobne teksture. Panirana hrana bo namreč v olju pustila podobne sledi, prav tako tista, ki smo jo namočili v pivsko testo. Za ostanke hrane obstaja trik, ki bo preprečil, da bi se ti cvrli v olju in pustili zažgan priokus. Vas zanima?

Takole gre. Ko cvrete hrano, poleg nje v olje spustite tudi polovico olupljenega korenčka. Ali tretjino, odvisno od velikosti. Korenje bo namreč služilo kot magnet za drobtinice cvrtja. Slednje se bodo nanj dobesedno prilepile in na koncu cvrtja jih le vzamete iz olja. Da se korenje ne zažge, priporočamo, da ga v olje spustite istočasno s hrano, ki jo cvrete, ter ga istočasno tudi odstranite.

Pa veselo cvrtje, a ne pretiravajte!

Preberite še: Spletna delavnica z Matejo Delakorda: eno testo in tri pustna cvrtja

Fotografija: Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed