Top nasveti za mehčanje zeljne solate

Med slovenskimi uporabniki spleta je ves čas aktualen problem zeljne solate. Kako jo zmehčati, se sprašujete?

Ker smo se odločili, da je zeljna solata dobra in za večino v primernih količinah zdrava, torej jo bomo pogosto jedli, smo se tehnično oborožili. V starih časih je človek izkazoval vrlino duha tako, da je najprej glavi zelja izrezal kocen, potem ločil liste, izrezal sred­nje debelo rebro, jih zvil v nekakšno palačinko in potem vse dopoldne tanko rezljal in upal, da si bo s tem priboril večne zasluge za narod. Zdaj to počnemo drugače. Kaj vse vam priporočamo?

Zelje mora biti narezano izredno tanko

Če imate tako solato radi, si kupite poceni salamoreznico (uporabili jo boste tudi, če ste ljubitelj pršuta in bi ga radi kupovali ceneje, v kosu, in prihranili planetu vso tisto odvečno plastično embalažo, ki je stranska škoda vsakih desetih dekagramov pršuta posebej). Tako boste ohranili tudi kar lep kos zelja: salamoreznica ga bo namreč rezala tako tenko, da bo odstranjevanje reber postalo odvečno. Po novem boste odstranili le kocen – potem pa, ker ničesar ne mečemo stran, ga boste olupili in presnega pojedli, kajti večji del je odličnega okusa. Torej: prvi pogoj, da se zelje dobro zmehča, je, da je narezano zares tanko.

Dodamo sol in počakamo …

Tako tenko narezano boste dali v večjo skledo, posolili in potem z rokami temeljito premešali. Že s tem početjem boste pomembno prispevali k mehkosti. Potem boste vse skupaj obtežili s krožnikom primerne velikosti in po­stavili v hladilnik za nekaj ur, najbolje pa čez noč. Naslednji dan boste vodo, ki jo bo zelje dalo od sebe, odcedili, ker prevelika količina soli ni zdrava, pa ga je najbolje tudi oprati.

Dodamo vroč krompir

Zelje bo zdaj že precej mehko, a vendar imate vi v rokavu še enega aduta: nanj boste narezali nekaj vročih kuhanih krompirjev, kajti to kombinacijo okusov si je izmislil nekdo v nebesih, zelje pa bo zaradi vročega krompirja še dodatno uvenelo in se zmehčalo.

Trik za hitro mehčanje

Če ste pozabili zelje narezati dan prej, lahko poskusite enak učinek po hitrem postopku doseči tako, da zelje na hitro pokuhate v slanem kropu in ohladite.

Kaj pa napenjanje?

Nič od naštetega pa ne bo rešilo težav z napihovanjem, ki so nezaželeni stranski učinek vsakršnega zelja. Gre za posledico dejstva, da je polno natanko takih vlaknin, ki to sprožajo. Ne bomo vas preveč utrujali z znanostjo, ampak tu je pojasnilo o rafinozi, sestavljenem sladkorju, ki je neprebavljiv in to povzroča. Zapis je s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani: »Rafinoza pri hidrolizi razpade na glukozo, fruktozo in galaktozo. Hidrolizo omogoča encim alfa-galaktozidaza. Zaradi pomanjkanja tega encima pri ljudeh in drugih neprežvekovalcih ostanejo oligosaharidi neprebavljeni vse do spodnjega črevesja, kjer se prebavijo s pomočjo bakterij, ki vsebujejo encim in proizvajajo ogljikov dioksid, metan in vodik.«

Kaj je najboljša rešitev? Več avtorjev priporoča, da se zelje pokuha z zelišči in začimbami, ki imajo t. i. karminativno lastnost: zavirajo nastanek plinov. V našem okolju je najbolj znana kumina, ki pa je nekaterim zoprna, ker se, nemleta, zatika za zobe, vendar je seznam dolg, navajamo le nekatere. Vsak jih lahko izbira po okusu, ki ga bo prenesel v kombinaciji z zeljem: seme in listje kop­ra in komarčka, žbice, zrnje koriandra, žajbelj, majaron, bazilika, origano.

Preverite še: Čufti s krompirjevim pirejem

Fotografija: Guliver/Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed