Odprta Kuhinja

Trend: Kako doma pripraviti rjavo maslo

Odpri galerijo
A+   A-
V restavracijah ga vse raje strežejo.



Veliko pa ga srečujemo tudi na socialnih omrežjih pod oznako #brownbutter. In ker se seveda zavedamo, da maslo čudovito zabeli jedi, rjavo maslo pa naredi okus še bogatejši, smo se odločili slednjega pripraviti doma.

Sploh ni tako zapleteno, veste!

Potrebujete nerjavečo posodo. Priporočamo, da je ta svetle barve, da boste lažje spremljali barvo masla. Nato v njej na srednji temperaturi stopite poljubno količino masla. Ko je maslo stopljeno, nadaljujte s kuhljanjem, dokler voda iz masla ne izpari. Maslo se bo začelo peniti, maščoba pa se bo ločila od nje.

Nato zmanjšajte ogenj na najnižjo temperaturo in maslo počasi mešajte s spatulo ali kuhalnico. Kuhajte, dokler maslo ne dobi rahlega vonja po lešnikih ter postane zlato rjave barve.

Celoten postopek, od trde kocke do rjavega masla, traja približno deset minut, vendar se raje kot na čas zanašajte na svoje oči in nos, saj je dolžina kuhe odvisna tudi od vašega štedilnika.

Kako močno rjavo želite, da je maslo, je odvisno od želje po intenzivnosti okusa. Dlje kot boste pustili maslo na toploti, bolj rjavo bo postalo, bolj močan pa bo tudi okus. A nikar ne pretiravajte, saj se lahko maslo v le nekaj sekundah iz popolne zlate zabele spremeni v zažgano nezgodo.

Torej, ko bo maslo rjavo, ga precedite ter prelijte v ognjevarno posodo. Maslo lahko v hladilniku hranite do nekaj tednov, lahko pa ga priročno shranite tudi v posodo za ledene kocke ter ga v zamrzovalniku shranite do naslednjega gurmanskega podviga.

Z rjavim maslom lahko zabelite praktično vse. Od dušene zelenjave, lososa, peciv in celo pit.

Mmm, odlično!
Preberite še: Naredite sami: ghee

Fotografija: Thinkstock
Vir: Real Simple
Datum Objave: 24.4.2018 ob 07:04

Več iz te teme:

rjavo maslozabela

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.