Trije triki za najboljšo karamelizirano čebulo, ki bo navdušila

Imate radi karamelizirano čebulo?

Karamelizirana čebula lahko obogati marsikatero jed. Od burgerjev do krompirja, riža in mesa. A pripraviti dobro jed nikakor ni mačji kašelj. Prava umetnost, pravzaprav! Postopek namreč zahteva obilico potrpljenja, saj boste v nasprotnem primeru končali z loncem, polnim zažgane čebule. Tega pa si seveda ne želimo.

Potrpljenje je torej prva sestavina, brez katere poleg čebule seveda ne bo šlo, potrebovali pa bomo tudi pokrovko in nekaj ščepcev sladkorja. Da bomo čebulo res karamelizirali, tako kot je treba.

Kdor pravi, da lahko perfektno karamelizirano čebulo pripravite v nekaj minutah, se vam je najverjetneje malce zlagal, saj so mnogi chefi prepričani, da za takšen postopek potrebujemo skoraj eno uro. A obstaja nekaj trikov, ki nam bodo pripravo olajšali in mi jih seveda naštevamo spodaj.

Široka ponev

Ko se namenite karamelizirati čebulo, nikar ne posegajte po majhnih loncih. Raje izberite ponev z največjim premerom, ki je pri hiši. Tekočina, ki jo bo čebula sprostila med praženjem, bo na večji površini hitreje izparela in tako bomo preprečili, da bi čebula plavala v vodi.

Pravilo 15 minut

Priporočamo, da čebulo prvih 15 minut pokrijete s pokrovko ter pustite, da se vsebina ponve malce pokuha. Čebula se bo tako zmehčala in pospešila nadaljnji postopek. Na vsakih 5 minut lahko vsebino malce premešate, da bo vsa čebula enakomerno izpostavljena toploti.

Ščepec sladkorja

Če preverimo pravi pomen, karamelizacija pomeni oksidacijo sladkorja. Tudi čebula naravno vsebuje nekaj sladkorjev, a da bo karamelizirala tako, kot si želimo, ji bomo dodali nekaj ščepcev sladkorja. Tako bo še bolj slastna!

Nadaljevanje brez pokrovke

Ko je preteklo 15 minut, pokrovko odstranite in zmanjšajte ogenj. Čebulo vsakih nekaj minut premešajte in ohranite mirno kri, saj bo nadaljnji postopek trajal od 30 do 45 minut.

Še zadnji popravki

Ko je čebula zlato rjave, če ne že skoraj čokoladne barve, pomeni, da jo lahko odstavite z ognja. Tik pred tem jo še poizkusite in ji dodajte kanček balzamičnega kisa ali limonovega soka, solite in poprajte po okusu.

Preberite še: Najenostavnejši način »sekljanja« čebule, na katerega niste pomislili

Fotografija: Getty Images

Povzeto po: Bon Appetit

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed