Namigi za odlične domače čevapčiče po receptih ljubljanskih mojstrov

Mnogi so mnenja, da je najboljše meso pripravljeno na žaru. In za veliko ljudi so na žaru najboljši čevapčiči.

Sezona piknikov je tu in le redki slovenski žari se v življenju še niso srečali s čevapčiči. Bližine Balkana seveda ne gre zanemariti in tako je ta oblika valjanega mesa precej zakoreninjena tudi v naši kulturi. Piknik brez čevapčičev skorajda ne velja in povsod je najti že pripravljene. Kaj pa, če bi jih letos naredili sami? Njihova priprava ni težavna, a seveda ima tudi pri tej jedi vsak kuhar svoje skrivnosti. Preverili smo, kako čevapčiče naredijo po ljubljanskih restavracijah, katerih glavna specialiteta so avtentične jedi z žara, ter jih povprašali po njihovih trikih, skrivnih sestavinah in postopkih.

Preberite tudi: Mlečne kumare ali tzatziki po slovensko

Počitek v hladilniku

V Ljubljani je med najbolj znanimi gotovo gostilna Čad, ki slovi po odlični balkanski kuhinji, od koder prihajajo tudi njihovi slavni čevapčiči.  Te pripravljajo vsak dan sveže, za maso uporabljajo le junečje meso, torej meso mladih bikcev. Meso zmeljejo, pregnetejo ter pustijo počivati vsaj 12 ur v hladilniku, čevapčiče pa oblikujejo tik preden jih postavijo na žar. Skrivnost bogatega okusa njihovih jedi je seveda ogljeni žar, ki je značilen za balkansko kulinariko, a kot pravijo, z ognjem ne smemo pretiravati. Čevapčiče na nizki temperaturi pečejo približno 7 minut, ostale skrivnosti pa pravijo, da bodo raje obdržali zase.

Obračanje na dve minuti

Po odličnih čevapčičih slovi tudi okrepčevalnica Sarajevo 84′, ki jo najdete na več koncih po Sloveniji. Za maso uporabljajo le goveje meso, ki mu na začetku dodajo malo soli in včasih tudi malce mlete čebule. Maso nato dolgo časa gnetejo, da se dobro poveže, nato pa jo pustijo počivati v hladilniku nekje od tri do pet ur. Tudi oni priporočajo ogljeni žar, saj ta mesu doda bogatejši okus. Čevapčiče pečejo od osem do deset minut, med peko pa jih obrnejo od trikrat do štirikrat.

Radenska za bolj rahlo maso

Med ljubitelji čevapčičev je nadvse priljubljen Balkan žar To je to, kjer so nam prijazno razložili, kako pripravljajo svoje jedi. Kot pravijo, je nadvse pomembno, da je meso sveže, uporabljajo pa le goveje. Dodajo mu le sol in radensko, ki maso naredi nežnejšo, čevapčiče pa bolj rahle. Na približno pet kilogramov mesa dodajo enega do dva decilitra radenske, nato pa maso dobro preboksajo, kakor rečejo gnetenju. Ko je meso dobro pregneteno in sprijeto, počiva dobro uro. Nato pa ročno oblikujete čevapčiče in jih položite na žar. Da ostanejo sočni, jih med peko lahko malce premažete z oljem, svetujejo.

Vikend je pred vrati: Ideje za izlete in počitnice: slovenski kotički, kjer lahko dobro jemo in spimo

Najboljša priloga je balkanska klasika

Vse žar restavracije sicer niso želele deliti svojih nasvetov, med njimi tudi slavni Das ist Walter, so nam pa na vprašanje, s kakšno prilogo so najboljši čevapčiči, vsi postregli z enakim odgovorom. Najboljša je seveda balkanska klasika: lepinja, sveže sesekljana čebula, ajvar, kajmak in za tiste, ki imajo radi pekoče, še rahlo pikantni urnebes.

Preberite še: Zakaj sirup zavre in steklenica poči

Fotografija: Anze Furlan/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana