Slovensko superživilo, ki ga nabiramo septembra

Na prostem, v divjih nasadih narave, dozoreva marsikaj užitnega in zdravilnega. September je pravi čas za čudoviti sadež črnega trna – trnulje.

Podnebne spremembe so pri črnem trnu (Prunus spinosa) tako očitne, da jih ne moremo spregledati! Vedno je namreč veljalo, da bi ga morali nabirati po prvi slani. Zadnja leta se to sploh ne obnese, saj ga pozobajo ptice, kar morda ostane na vejah, pa zgnije, ker je pretoplo. Tako je september pravi čas za nabiranje plodov, ki jih imenujemo trnulje.

Črni trn je eno od mnogih slovenskih superživil, vendar ga poznajo le redki. Pravimo mu tudi trnovec ali oparnica, saj zamrznjeni plodovi izgubijo trpkost in pridobijo aromatičen okus. Vsebujejo veliko antioksidantov iz skupine flavonoidov, tudi antociane, ki dajejo plodu in trnju temno modro barvo. Jeseni nabiramo plodove, spomladi cvetove in liste.

Ste preutrujeni? Trnulje lahko pomagajo

Iz tradicionalnega zeliščarstva je znan prevretek iz trnulj zoper preutrujenost. Liter prevretka pripravite zjutraj iz zvrhane žlice posušenih plodov in popijete čez dan. Posušene trnulje so tudi sicer najbolj preprost način za uporabo, lahko pa jih pripravite na različne načine. Na primer v obliki soka ali z dodatkom pektina ali agarja v obliki želeja, ki je specialiteta za k mesnim jedem. Razmeroma enostavno je tudi fermentiranje plodov ali priprava v slanici. Če kuhate sadne marmelade, trnuljam primešajte sladko sadje, na primer kutine, jabolka ali hruške. Lahko jih tudi vlagate v kis, pripravite liker ali vino.

Našli so jih v želodcu Ötzija

Zgodovina trnulj gre mnogo tisočletij nazaj, saj so razmeroma pogoste sprem­ljevalke arheoloških in arheobotaničnih najdb. Velike peške trnulj so našli tudi v želodcu Ötzija – ledenega človeka iz tirolskih Alp. Še namig – ko naberete plodove, jih pred uporabo rahlo zamrznite, da se »omedijo«.

Priporočamo še: Riževa krema s prelivom iz črnega trna

Naslovna fotografija: Greerascris/Shutterstock/Getty Images

Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana