Paradižnik: Ujemimo poletno sonce v kozarce

Iz zrelega paradižnika skuhamo juho, omako ali mezgo, ko jo precedimo, dobimo odličen bistri sok, ki ga uporabimo za zalivanje omak ali juh.

Svežega, dobro zrelega paradižnika je v teh dneh vsepovsod toliko, da ga je nemogoče sproti pojesti. Vrtovi so polni, na tržnici, zlasti pa pri kmetih, so cene že padle, še posebno če kupimo večje količine. Torej je pravi čas za vkuhavanje, vlaganje, dušenje, sušenje in kar je še načinov za konzerviranje slastnega poletnega sadeža. Za pripravo mezge, juhe ali omake uporabimo res zrele, čim bolj mesnate paradižnike. Do gostljave temno rdeče kaše, ki pozimi reši marsikatero zagato pri pripravi hitrega kosila, vodi več poti.

Meljemo surovega ali že kuhanega

Najpreprosteje je narezan sveži paradižnik čim bolj gladko zmleti v mešalniku in
dobljeno kašo prekuhati, da se zgosti. Mezgo lahko začinimo oziroma njen obogatimo okus s čebulo, česnom, baziliko in peteršiljem, zlasti pa ne pozabimo soliti. Lahko jo tudi sladkamo. Dodatke pred kuhanjem zmeljemo skupaj s paradižnikom.
V drugo skupino spadajo recepti, po katerih paradižnik in morebitne druge sestavine narežemo in kuhamo. Zmeljemo, običajno s paličnim mešalnikom, ko je jed že kuhana. Ključne razlike ni, prej bi rekla stvar okusa in navade gospodinje. Iz kuhanega paradižnika ne glede na to, kateri način uporabimo in ali ga že začinimo ali ne, lahko dobimo juho, mezgo in sok. Gostota dobljene mase je odvisna tudi od trajanja kuhanja. Dlje ko se kuha, gostejša bo, saj bo izparelo več vode. Kuhano osnovo uporabimo za juho. Če želimo gosto mezgo, jo precedimo skozi gosto sito ali krpo, najbolje plenico. Dobljene paradižnikove vode ali bolje rečeno bistrega soka nikar ne zavrzimo. Nalijemo ga v steklenice in ga uporabimo za zalivanje različnih omak ali juh, lahko pa ga tudi pijemo.

Olupimo in razsemenimo

Če paradižnik zgolj zmeljemo z mešalnikom, bodo v kaši slejkoprej ostali kakšni koščki lupine in semena. Kogar to moti, lahko uporabi palični mešalnik, še preprosteje pa je, da paradižnik pred pripravo olupimo in očistimo semen.
Receptov za čim lažje lupljenje je več. Eni priporočajo, da paradižnike na hitro prevremo in potem menda lupina kar sama odstopi. Podoben učinek ima zamrzovanje, sem izvedela pri sosedi, ki sveži paradižnik za dan ali dva spravi v zamrzovalnik in ga potem, tako zagotavlja, zelo lepo in preprosto olupi.
Kuhan paradižnik, bodisi sok, juho ali mezgo, spravimo v sterilne steklenice in dobro zapremo. Nekateri na vrh mezge za konzervans nalijejo malo olja. Steklenice lahko naložimo v pekač, v katerega nalijemo za dva do tri prste vode. Pečico segrejemo na 100 stopinj, ugasnemo in pustimo, da se steklenice povsem ohladijo, potem jih spravimo v klet. Mezgo sicer lahko tudi zamrznemo.
Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Thinkstock/lewty92

Preberite še: Natečaj: zbiramo OK-recept z grozdejm!

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana