Razlogi, zakaj je peka v karanteni tako priljubljena in pomembna

V času osamitve številni ljudje preizkušajo nove konjičke. Eden izmed najbolj priljubljenih postaja peka – predvsem z drožmi.

Nekateri zdaj prvič pečejo dišeče piškote, drugi so se lotili bolj zahtevnih kulinaričnih podvigov. Psihologi, ki imajo v tem obdobju polno dela s spremljanjem počutja ljudi, pravijo, da peka – predvsem kruha – dobrodejno vpliva na počutje v času krize.

Čakanje na rezultat našega dela zahteva potrpežljivost. Foto: Getty Images

Peka kruha vključuje tudi nekaj fizičnega dela: gnetenje in oblikovanje hlebca naj bi pomagalo pri sproščanju stresa, pravijo ameriški psihologi. Čakanje, da testo vzhaja pa pomaga pri treningu spodobnosti odložiti hipni užitek v zameno za nekaj boljšega kasneje.

Priporočamo: Pečemo z Anito Šumer: rešitve za pet začetniških težav pri pripravi droži

S hlebcem do uspeha

Psihologi vztrajajo, da je treba zapolniti čas med kolektivnim čakanjem na »boljše dni« ali konec pandemije, ki bo nekega dne zagotovo prišel. S peko lahko zelo koristno zapolnimo prosti čas, se ob tem sprostimo in imamo občutek, da smo z zlatorumenim hlebcem nekaj dosegli. Med peko smo ustvarjalni, imamo situacijo pod nadzorom in lahko uživamo v končanem produktu. S tem se na zelo dober način borimo proti občutkom tesnobe, ki nas preplavljajo v negotovem času.

Peka kruha je izredno počasen proces, povsem v nasprotju s hitrim tempom sodobnega življenja, vztrajajo ameriški psihologi. Privilegij je, da lahko čas in energijo posvetimo temu konjičku, še menijo.

Koga piškoti spravijo v slabo voljo? Foto: Getty Images

S piškoti izrazimo čustva

Na univerzi v Massachusettsu so ugotovili, da s pečenjem dobrot za nekoga drugega lahko tudi izražamo čustva. Včasih namreč težko najdemo besede, s katerimi bi opisali, kako se počutimo. To lahko najbolje storimo s hrano. Hvaležnost, sočutje in to, da nekoga res cenimo, lahko tisti, ki imajo težave z verbalnim izražanjem, to pokažejo s pečenimi dobrotami. V številnih kulturah je hrana izraz ljubezni – in hkrati univerzalni jezik. Hrana je zelo pozitiven način komunikacije, razumemo pa jo lahko tudi, če ne razumemo jezika kuharja.

Ko živimo zdaj, v tem trenutku

Tako kot meditacija tudi kuhanje zahteva pozornost celega človeka. Med pripravo moramo meriti, se osredotočiti na okus in vonj, biti prisotni in živeti v trenutku. To vse vpliva na znižanje ravni stresa, saj takrat pozabimo na probleme okoli sebe in se v celoti posvetimo nečemu drugemu. Pozabimo lahko tudi na žalost, ki nas počasi zapira v temni prostor, in sledimo korakom, ki vodijo do dišečih piškotov.

Pomirja že vonj po sveže pečenem kruhu. Foto: Getty Images

Pečenje je tudi način, kako izkazati altruizem. Ko kuhamo, ne iščemo pozornosti drugih, pač pa si želimo le deliti hrano s tistimi, ki jim imamo radi in nam v življenju nekaj pomenijo. Ko nekomu ponudimo hrano, bosta oba – prejemnik in ponudnik – občutila ugodje.

Priporočamo tudi: 15 jedi, ki lahko nastanejo iz zavitka listnatega testa

Fotografije: Getty Images

Tjaša Sterle Polak

Novinarka iz vasi pod Stolom. Med hribi pogrešam morje, na plaži pa gore. Pogovarjam se z živalmi in kuharskimi recepti, ki mi ne uspejo, a se vztrajno trudim, ker preveč rada jem.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana