V Sredozemlju in na Jadranu stanje ribjih zalog že kritično: kako se torej odločiti za nakup določene vrste?

Še približno tri tedne in Slovenci bomo pojedli svoje ribje zaloge. In postali odvisni od uvoza. World Wildlife Fund svetuje, kako naj jih izbiramo, kajti pravijo, da tako lahko pomembno vplivamo (tudi) na globalno ribištvo.

Od te dejavnosti je po svetu odvisnih 800 milijonov ljudi, ob tem, da je ogromno vrst rib prelovljenih ali na skrajni meji vzdržnih vrednosti. V Sredozemlju in na Jadranu, na katerega smo najbolj vezani, je stanje zalog pri 90 odstotkih ribjih vrst že kritično.
Kako jih torej izbirati? Pri WWF Adria poudarjajo: ne kupujte neodraslih (majhnih rib), izbirajte več vrst in preberite deklaracijo. Ta vam bo povedala, od kod riba prihaja in kako je bila ulovljena.

Certifikati?

Da je bila riba ulovljena/vzgojena na trajnostni način, zagotavljata certifikata MSC in ASC, ki pa ne obstajata na območju Sredozemlja, pravijo pri omenjeni organizaciji. Primeri certificirane ribe so ASC-vzgoja vitkega soma v Vietnamu, ASC-vzgoja lososa na Norveškem in v Čilu, MSC-bakalar v Atlantiku, navajajo.

V praksi?

Ko so v ljubljanskem centru Kult316 predstavljali to problematiko, so pripravili te tri vrste morskega življa: sardele, klapavice in brancine Fonda. Ker je sardela tudi naša priljubljena morska riba, tokrat ta recept: sezonski, več vrst ribe, oboje priporočeno.

In še to: Slovenec na leto poje nekoliko manj kot 11 kilogramov rib.

Ohrovt s krompirjem in popečeno ribo

Zimska različica znane priloge; priprava 10 minut, čas kuhanja 20 minut.

Sestavine

– velika glava ohrovta
– 5 srednje velikih krompirjev, 5 strokov česna
– sol, poper, manjši kos slanine, pancete ali le oljčno olje
– 4 sveži fileji atlantskega sleda ali 750 g svežih sardel

Priprava

1. Ohrovt narežemo na rezance, stresemo v lonec, prilijemo malo vode in dušimo 3 minute, da se omehča. Vodo odlijemo.

2. Krompir olupimo, narežemo, stresemo k ohrovtu, prilijemo kozarec vode ali malo več, solimo in pokrito kuhamo 15–20 minut, da se krompir zmehča.

3. Ko je mehak, ga grobo pretlačimo s tlačilko za krompir. Popramo po okusu.

4. Jed dobi pravi okus šele s česnom, ki ga na slanini, panceti ali žlici olja na hitro popražimo le toliko, da zadiši, nato pa stresemo na ohrovt s krompirjem in krepko pomešamo.

5. Ponudimo s popečenimi slaniki ali sardelami – lahko celo ocvrtimi.

Opomba: Na Primorskem je jed znana kot »vrzuote« s krompirjem ali ponekod »štokolo«. Krasna, preprosta in poceni jed.
Priporočamo še: Božanska juha iz rdečega zelja

Fotografija: Getty Images

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana