Ko zmanjka limon, lahko namesto njih uporabite te sestavine

Limone uporabljamo za pripravo sladkih in slanih jedi, a kaj pa, če jih zmanjka?

V začetku karantene ste se gotovo opremili z limonami, saj jih zaradi vitamina C, ki ga vsebujejo, že pregovorno povezujemo z bojem proti virusom in bakterijam. No, kmalu za tem ste verjetno ugotovili, da toliko čaja, kolikor bi ga lahko pripravili iz svoje zaloge limon, ne morete popiti, zato ste se odločili, da iz njih poskusite pripraviti še kaj drugega, je res?

Limone se nadvse priležejo k ribjemu mesu, morskim sadežem in drugim jedem mediteranskega porekla, kot bi rekel Jamie Oliver pa v resnici skoraj v vsako jed lahko stisnemo kanček limonovega soka. Citronska kislina zagotovo obogati rižote in omake za testenine, odlično pa se odreže tudi v sladkem spektru kuhinjskih specialitet. V tem primeru uporabljamo njen sok, pa tudi lupinico.

No, kaj pa se zgodi, ko limon zmanjka? Če si želimo, da svežina vseeno poživi okuse v naši kuhinji, se je pač potrebno znajti. To so možnosti …

Morda vas zanima: Bodo spletne tržnice z lokalnimi izdelki preživele tudi po koronakrizi?

Kis

Prva stvar, na katero verjetno pomislite, ko slišite besedo limona, je kislina. In kaj je poleg limon še kislo? Kis, seveda. Če je limona v receptu namenjena uravnavanju kislosti jedi, namesto limonovega soka tako poizkusite s kisom. Ena žlica in pol kisa bo nadomestila žlico limonovega soka. Vseeno pa takšno zamenjavo priporočamo predvsem v slanih jedeh.

Vino

Kiselkast učinek boste v rižotah in testeninah dosegli tudi tako, da jim vmešate belo vino. To bo jedem sicer dodalo še malce svoje arome, a jed bo kljub odsotnosti rumenega citrusa dobila potrebno kislino. Namesto vina lahko uporabite tudi šeri ali šampanjec oziroma penino.

Limonov izvleček

Če vam je zmanjkalo limon, jih lahko nadomestite tudi z limonovim ekstraktom, če ga imate pri roki. Marsikdo ga presenečeno najde nekje v ozadju svoje kuhinje, saj ga je nekoč kupil, da bi ga uporabil v pecivu, nato pa popolnoma pozabil nanj. No, če ga imate, morate vedeti, da čajna žlička ekstrakta nadomesti približno dve veliki žlici limonovega soka.

Drugi agrumi

Če potrebujete aromatičnost citrusa, pa nimate limon, lahko posežete tudi po drugih agrumih. V sladkih jedeh bo najboljša zamenjava pomaranča ali mandarina, če pa kuhate slano, se bo po večini bolje odrezala limeta. Skratka, pri zamenjavah v kuhinji velja zaupati tudi svojemu okusu in če sestavina deluje ter se lepo poveže z drugimi sestavinami, je namen dosežen.

Preberite še: Nepogrešljiva sestavina za mariniranje piščanca, ki preprečuje, da bi se meso izsušilo

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed