Veste, kdaj suhemu fižolu poteče rok trajanja?

Suhi fižoli ne trajajo večno.

Gotovo imate v shrambi vsaj eno vrečko suhega fižola. Za razne enolončnice, za obtežitev pitinega testa pri slepi peki in, nenazadnje, za vsak slučaj. Fižol je namreč znan kot nadvse hranljivo živilo, ki pride prav predvsem v hudih časih, poleg tega pa ima zavidljiv rok trajanja. Hm, pa ga ima res?

Mnogi mislijo, da lahko vrečko sušenega fižola doma hranimo v nedogled. Suha semena so namreč videti, kot da lahko na svojo priložnost čakajo leta in leta, preden bi se pokvarila. A v resnici ni povsem tako.

Preberite tudi: Veste, kako pravilno skuhati fižol?

Daljši rok trajanja

Svež fižol ostane dober nekaj sončnih poletnih tednov. Ker fižolovke navadno obrodijo več, kakor bi porabili v tem času, fižol posušimo, da mu tako podaljšamo rok trajanja. A ne za vedno. Sušeni fižoli nas bodo v shrambi počakali približno leto dni. Nato pa bodo postali trdi in žvečljivi, potrebovali pa bomo tudi dlje časa, da jih skuhamo. Pa tudi po kuhanju ne bodo več popolnoma mehki, ne glede na to, koliko časa bodo preživeli v brbotajoči vodi.

A čeprav smo vajeni, da ima večina embalaže nekje odtisnjen rok trajanja, se pri fižolu včasih zgodi, da tega ni mogoče razbrati. Da je fižol star, boste tako ugotovili šele, ko ga namočite. Stročnice je namreč pred kuhanjem priporočljivo namočiti, saj se bodo zrna na ta način napela in se hitreje skuhala. No, stara zrna boste prepoznali po tem, da bodo imela nagubano površino ter kljub temu, da so namočena, ne bodo napeta. Takšna zrna tudi po kuhanju ne bodo imela okusa, kakršnega si želimo. A še vedno ne sodijo v smeti. Le malce predpriprave potrebujejo.

Mogoče vas zanima: Paradižnik: od strupenosti do obsesije

Tako rešimo star fižol

Če so fižoli stari, jih namočite čez noč, oziroma naj počivajo vsaj 12 ur. Nato jih dajte v velik lonec vode in zavrite. Nato vodi dodajte slabo polovičko čajne žličke sode bikarbone za vsako skodelico vode, ki je v loncu. Pustite stati pet minut, nato pa vodo odlijete, fižolu dodate svežo vodo in ponovno zavrete. Če fižol še vedno ne bo mehak, pa poizkusite z loncem na pritisk. V njem se bo gotovo dokončno zmehčal.

Preberite še: Marelična marmelada iz pečice, ki jo morate poznati

Fotografija: Stock / Getty Images Plus

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed