Veste, kje pečejo najstarejšo pico na Obali?

Ste jo že poskusili?

O tem, kje pečejo najboljšo pico, bi najbrž lahko razpredali ure in ure. Vsak ima namreč svoj okus in nekateri prisegajo le na tisto pravo neapeljsko, spet drugi imajo radi debelo testo, tretji čisto tanko. Popolnoma objektivnega mnenja vam tako tukaj žal ne moremo dati, ker pa je poletna sezona tista, ko se največkrat odpravimo proti Primorski, pa vas lahko poučimo o tem, kje na Obali najdete pico, ki jo pripravljajo natanko tako kot pred več kot 40 leti in velja za najstarejšo pico v teh krajih.

Če želite namreč doživeti, kakšnega okusa je bila pica v vaši mladosti, morate zaviti v Piran. Natančneje, kultno picerijo, kjer že od leta 1974 pečejo pice po nespremenjenem receptu, najdete tik ob Tartinijevem trgu. Imenuje se Batana, ime pa je dobila po tipu lesenega čolna, ki so ga nekoč v teh krajih uporabljali za ribolov.

Picerije morda na hitro sploh ne bi opazili, saj se skriva za arkadami stavbe, v kateri je bil nekoč celo zapor. A za njimi boste hitro ugledali ljubko teraso in že bo zadišalo po picah.

Zanimivo je, da v tej restavraciji ne boste našli picopeka temveč dve gospe, ki testo za tradicionalno pico, ki vsebuje le osnovne sestavine, torej moko, sol, vodo, kvas in sladkor, mesita že od samega začetka delovanja picerije, njuna delovna doba pa je že tako dolga, da bosta kmalu lahko odšli v zasluženo »penzjio«.

Poudarek v tej piceriji je torej na nespremenjeni pripravi testa, isti pa ostajajo tudi nadevi, ki jih najdete na jedilniku. Če želite okusiti najbolj kultno izmed vseh, naročite »ameriško« ali pa »ribiško«, slednjih so se lokalci tako navadili, da nikakor ne pustijo, da bi jih zamenjali ali posodobili.

Ko se boste torej naslednjič potikali po Piranu, pokukajte ob Tartinijev trg, nato pa nam sporočite, kakšna se vam je zdela tamkajšnja pica. Pravijo namreč, da jo lahko le obožuješ ali pa sploh ne maraš.

Preberite še: Najboljši recept za napolitansko pico iz domače pečice

Fotografija: Eva Natlačen

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana