VIDEO: Pet izboljšav za dobre domače burgerje

V rubriki, ki nastaja skupaj z družbo BTC in njihovo blagovno znamko Okusni Bluz – Food Bluz, smo tokrat iskali izboljšave, ki bodo domače burgerje približali tistim profesionalno pripravljenim.

Ker ste se najbolj osredotočili na mesni del, smo za mnenje povprašali Jureta Ažmana, uspešnega podjetnika, ki ga poznate kot lastnika Hot Horsa, prisotnega tudi v BTC City, kjer smo ga obiskali. Šolan mesar je prava zakladnica koristnih informacij o pripravi mesa. Prisluhnite njegovim odgovorom, spodaj pa si preberite nekoliko bolj poglobljene utemeljitve. Povsem na dnu prispevka vas čaka še video, v katerem smo prikazali vaših pet najboljših namigov za pripravo domačih burgerjev.

Razveselimo še tiste tri, ki ste si s poslanimi predlogi prislužili nagrade. Bon BTC City v vrednosti 40 evrov prejme Tjaša Ramšak, drugi dve nagrajenki, Pija Debeljak in Jana Lončar, pa bosta dobili komplet kuhinjskih krp, naš predpasnik in ponev za palačinke, vse shranjeno v lični vrečki iz jute.

1. Meso naj bo grobo mleto

Če bo preveč zmleto, se bo med peko hitreje izsušilo in razpadlo, je sporočila bralka in to drži kot pribito. Jure razlaga, da se meso med mletjem zaradi trenja segreva in spušča vodo. Manj ko ga obdelamo, bolje bo. Spomnimo še, da je idealna mešanica za goveji polpet 70 oziroma 80 odstotkov kakovostnega mesa in od 20 do 30 odstotkov maščobe. Primerni deli govedine so pleče, vrat in bržola, po možnosti uležana. Jure še svetuje, da imamo meso pred pripravo na sobni temperaturi, tako kot to naredimo s steakom, saj se bo tako enakomerneje peklo. Če ni sobne temperature, bo, sploh debelejši kos, zunaj preveč zapečeno, znotraj pa bo ostalo hladno. Tega si res ne želimo.

2. Oblikovanje

Mesna polpeta se bo med peko skrčila in ukrivila, zato jo oblikujemo tako, da je v sredini malce nižja kot ob robu, ste nam napisali. Toda Jure opozarja, da bomo tako sredino hitreje prepekli, česar nočemo, saj mora biti polpeta sočna. Dobro pa je, da zaradi krčenja mesa vedno naredite malce večje, kot je premer kruha, da bodo po peki ravno pravšnje.

3. Začimbe

Prejeli smo kar nekaj namigov, kaj vse se lahko doda mesu, a mojstri za žar pogosto opozarjajo, da je pri pripravi burgerja v ospredju kakovostno meso, ki ga je škoda preglasiti s pretiranim dodajanjem česna, čebule, paprike in podobnega. Jure sicer pravi, da morajo biti brbončice res neverjetno izurjene, da prepoznamo mesne nianse, a vseeno se strinja, da sta dovolj poper in sol, ne brani se tudi malce česna. Vse to se doda na pleskavico malce pred peko. »Chefi bi sicer rekli, da se soli in popra na koncu, a meni ni všeč, da je meso slano samo na vrhu, zato to opravim že malce pred peko.« A nam se porodi vprašanje, ali ne bo zaradi soljenja v ponvi nastala lužica? »Če boste uporabili kakovostno meso in težko, po možnosti litoželezno ponev, se to ne bi smelo zgoditi. Če pa take ponve nimate, pecite le eno ali dve polpeti hkrati,« razloži Jure. Vseeno pa moramo biti zelo previdni, še opozarja, kajti če sol dodamo v maso že med mešanjem, bodo polpete izsušene in najverjetneje bodo med peko tudi razpadle.

4. Dodatki

Marsikdo se strinja, da ga ni dobrega burgerja brez hrustljave slanine. Bralka priporoča, da jo dodamo v ponev ali na žar že med peko polpet, tako bodo še bolj slastne in sočne. Zelo se strinjamo tudi s predlogom, da na pleskavico dodamo jajce, ki se med ugrizom lepo razlije in obogati okus. Temu ni kaj dodati, tako pač je. Privoščite si še karamelizirano čebulo, sušen paradižnik, različne sire in omakice, predvsem pa uporabite domišljijo.

5. Bombetke morajo biti mehke

V burgerju naj bodo hrustljavi le dodatki, kot sta solata ali slanina, kruh mora biti mehak in maslen. Bralka nam je sporočila trik, kako si pomagamo, da bodo bombetke zares mehke: po peki jih preprosto pokrijte s krpo. Mi pa dodajamo še en trik, malce tople postavite v vrečke za shranjevanje hrane. Pazite le, da kruh ne bo prevroč, drugače bo v vrečki poplava. Jure Ažman svetuje tudi, da kruh pogrejemo, po možnosti še opečemo, saj so vsi drugi sestavni deli končne jedi z izjemo mesa hladni, zato bo veliko okusneje, če bo topel še kruh.

Iščete recept za domače bombetke? Mi ga imamo: Domače bombetke za burgerje. Spodaj pa nikar ne spreglejte videa, ki vam bo v pomoč, da boste jed še lažje pripravili.

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana