V kombinaciji s to sestavino bo kurkuma še bolj zdravilna

Tole bo oranžno obarvano branje, ki bo predstavilo čudežno začimbo kurkumo.

Kar je treba vedeti o kurkumi, je, da jo enostavno morate imeti v kuhinji, in druga stvar, da jo je treba tudi uporabljati. Priporočena dnevna količina, da lahko pričakujemo učinek, je nekje dva grama, žlička na dan, zato kar na začetku kupite malo večjo embalažo. Zakaj?

Preberite tudi: Tako se boste znebili madežev kurkume in karija

Zdravilo

V ajurvedi je osnovna začimba, ki je hkrati tudi zdravilo, in sicer antibiotik, razstruplja, vitalizira, pomlajuje. Pomirja suh kašelj, čisti sinuse, zdravi vnete sklepe in druga vnetja, uničuje bakterije in pomaga izločati toksine. Zdi se vsestransko zdravilo v teh čudnih časih.

Antioksidant

Vsebuje povprečno tri odstotke kurkumina. To je antioksidant, ščiti pred oksidativnim stresom, treba pa je upoštevati, da redči kri. Sposobnost, da telo sprejme kurkumin, se poveča za neverjetnih dva tisoč odstotkov, če hkrati s kurkumo uživamo črni poper.

Zmanjša možnost novotvorb v prebavilih

Super živila praviloma delujejo tudi proti tumorskim celicam. Tudi s kurkumo je tako, mnoge raziskave so potrdile, da zmanjšuje, nekateri pravijo celo izniči metastaze. Ta tema je seveda v raziskovanju, dokazano pa je že, da preprečuje oziroma opazno zmanjša možnost novotvorb v prebavilih.

Kaj pa depresija in bolezni, povezane s starostjo?

Zelo obetajoče so tudi raziskave v zvezi s tem, da bi kurkumin morda preprečil nastanek starostnih degenerativnih bolezni in depresije. Ugodne učinke so zaznali pri artritisu oziroma pri vseh vnetnih procesih.

Kurkumino mleko

Pred spanjem je dobro spiti kurkumino mleko. Pomirja suh in dražeč kašelj in sprošča. Najboljše jo je zamešati v kozarec mlačnega mandljevega mleka in mu dodati med ter za pikico popra.

Kurkumino ali zlato mleko Foto: Artsyslik/Getty Images
Popijte tudi: Zlato mleko: napitek z zdravilnim učinkom

Rastlina je ogrožena

Rastlina kurkuma (turmeric) cveti s čudovitim lila cvetom. Je sorodnica ingverja, trsju podobna trajnica, zraste do enega metra. Raste v tropskih gozdovih, glede na to, kako hitro izginjajo, me kar skrbi zanjo.

Kje uspeva

Uspeva tudi drugje, kjer je klima zanjo ugodna, dovolj sonca in vlage. Poskušala sem jo vzgojiti kot sobno rastlino, njeni gomolji so se lepo razraščali, potem pa se je posušila.

Kateri del je užiten

Užitne so korenine, bolj natančno rizomi, podzemna stebla, ki jih narežejo, skuhajo, posušijo in na koncu meljejo v prah. Zato je pri kurkumi nesmiselno govoriti o presni rabi, ker je bila že toplotno obdelana.

Kako jo pravilno pospraviti

Je fotosenzibilna, če si z njo popackate majico, jo postavite na sonce in madež bo zbledel. To je tudi razlog, zakaj jo moramo hraniti v temni posodi in ne na direktni svetlobi.

Uporaba pri kuhanju

Kadar kuhate s kurkumo in je niste vajeni, začnite z manjšim odmerkom. Če govorimo o zdravilnih učinkih, je smiselno redno uživanje in ne enkrat čez mero.

Priporočamo še: Tako narejena juha bo zdravilo proti prehladu

Naslovna fotografija: Madeleine_Steinbach/Getty Images

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana