Vse, kar morate vedeti o peki kruha v loncu

Zakaj je peka v loncu najboljši način za čudovito spečen kruh?

Te dni na našem portalu množično berete prispevek o čudežnem kruhu brez gnetenja, ki se ga speče v litoželeznem loncu. Od vas pa so pri tem začela kapljati vprašanja, ali je litoželezna posoda pogoj za peko po receptu. Pogovorili smo se z našo slovensko mojstrico peke z drožmi Anito Šumer, ki nam je razložila, zakaj je pravzaprav lonec tako pomemben.

Kateri lonec

Priporoča se litoželeznega, saj fantastično akumulira toploto, a tudi v emajliranem primerku oziroma v jenski posodi bo hlebček odlično uspel, pomagate pa si lahko še z drugimi nepregornimi posodami ali čez hlebček poveznete visok pekač.

Zakaj lonec

Anita Šumer pravi, da ko kruh zapremo v vroč litoželezni lonec, dobimo učinek krušne peči. Zgodi pa se še nekaj ključnega: para, ki prihaja iz kruha, se pri tem ulovi v lonec in omogoči, da se kepa moke in vode popolno speče in razvije maksimalen volumen. Zato namreč v pečico med peko tako radi potiskamo posodico z vodo, s peko v loncu pa se temu izognemo.

Preberite tudi: 8 temeljev peke dobrega domačega kruha

Kako ga pravilno ogrejemo

Posodo moramo razbeliti, to pa naredimo tako, da pečico 45 minut pred peko prižgemo na najvišjo možno temperaturo, ponavadi je to 275 stopinj (gornje in spodnje grelo brez ventilacije). Istočasno vanjo potisnemo tudi lonec s pokrovom, svetuje Šumarjeva.

Peki papir

Da bo prestavljanje hlebčka v lonec lažje, ga najprej položite na peki papir, poprimite za vogale in tako papir kot kruh položite na dno posode.

Peka

Ko kruh preložimo v vroč lonec, ga takoj zapremo in ponovno postavimo v pečico. Temperaturo znižamo na 230 do 240 stopinj in kruh pečemo 15 minut, nato ga odkrijemo, da se bo lahko začela ustvarjati skorjica, in pečemo do konca še dobre pol ure. Načeloma velja, da se kilogram testa peče 40 do 50 minut.

Priporočamo še: Pomarančni kolač, ki je ekspresno pripravljen

Naslovna fotografija: Getty Images

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana