Vse odlike jabolk: so kot skrinja z zakladom

Jabolko vsebuje malo kalorij, a veliko vitaminov, mineralov in vlaknin: jabolko organizem oskrbi z energijo, preprečuje utrujenost in senilnost, zdrava sta tudi sok in kis.

V številnih kulturah velja za eliksir življenja, zato ne preseneča, da imamo pregovor Eno jabolko na dan prežene zdravnika stran. V skandinavski mitologiji so bogovi jedli jabolka, da bi ostali večno mladi. Tudi Rimljani so jih imeli radi, v obdobju cesarja Avgusta so jih poznali kar 30 sort. V 16. stoletju se je število povečalo na 200 sort, danes jih poznamo okoli 8000.

Jabolko je okusno, že v srednjem veku so poznali njegove hranilne in zdravilne lastnosti, poleg ploda so za zdravljenje uporabljali cvetove in liste. Bogato je z vlakninami, vsebuje jih kar 20 odstotkov dnevnega priporočenega odmerka; te nižajo škodljivi holesterol in preprečujejo nastanek srčnih bolezni.

Vsebuje tudi vitamine C, A, E, K in B, kalij, magnezij, fosfor, železo. Jabolko nima visoke energijske vrednost, v njem je največ vode (zato odlično gasi žejo), zaradi česar je sestavni del mnogo shujševalnih diet: srednje velik sadež vsebuje le okoli 80 kcal. Organizem oskrbi z energijo, preprečuje utrujenost, bistri um. Če ga pojeste pred spanjem, boste imeli miren in ugoden sen.

Jejte ga z lupino vred, v njej je največ vitaminov. Velja tudi za naravno zobno ščetko, saj pomaga pri čiščenju in odstranjevanju ostankov hrane med zobmi, preprečuje nastanek bolezni dlesni. Znanstveniki so dognali, da naše telo absorbira več hranilnih snovi iz soka, tako gredo naravnost v krvi.

Jabolčni sok je bogat z železom, magnezijem, silicijem, kalijem. Če imate prebavne težave, vam bo pomagal jabolčni sok, saj vlaknine pomagajo uravnavati prebavo. Strokovnjaki trdijo še, da dva kozarca jabolčnega soka na dan nižata možnost zbolevanja za senilnostjo in alzheimerjevo boleznijo.

Najbolje je piti svežega, po možnosti iz ekoloških jabolk. Ne le sok, tudi jabolčni kis slovi kot zdravo živilo, z njim je že leta 400 pred Kristusom zdravil Hipokrat. V jabolčnem kisu je več kot 90 sestavin, znanstveniki so dokazali, da ugodno vpliva na metabolizem, krepi odpornost in je v splošnem pomembno živilo za ohranjanje vitalnosti, spodbuja metabolizem k hitrejši porabi kalorij. Vsak dan, svetujejo poznavalci, zjutraj, na tešče, popijte 2 čajni žlici jabolčnega kisa, ki ste ga razredčili v nekaj vode, in tako vzdržujte vitalnost organizma. Za še več koristi dodajte žličko medu.

U. S
Naslovna fotografija: Marina Kharpova/Unsplash

Poskusite: Jabolčni ocvrtki s cimetom

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana