Vse zdravilne lastnosti tekočega klorofila

Pisati o tekočem klorofilu kot o superživilu je zahtevna naloga. Tudi zato, ker ni živilo, ampak ga vsebujejo vsi zeleni listi na tem planetu. In ker je tako zelo pomemben za naše celice.

Ste že kdaj opazovali kapljice tekočega klorofila, ki jih spustite v kozarec, napolnjen s svežo vodo? Sama sem bila prvič ob tej predstavi precej očarana. Lahko si jo pripravite kar doma. Res čarobno. Ko naberete šope zelenih trav, potrebujete nekaj znan­ja o užitnih rastlinah, pa (najbolje) ročni stiskalec za trave, ki mora biti obvezno iz železa. Sama sem pred leti kupila plastičnega, pa smo doma prej prevrnili mizo kot iz trdoživih trav iztisnili kapljico klorofila. A ko smo jo naposled le »pridelali« in kanili v kozarec, se je pred našimi očmi zgodil ples čistega zelenja v bistri vodi.

Obnavlja in čisti organizem

Klorofil je naravna molekula, ki daje rastlinam njihovo zeleno barvo. Ta molekula pa je odgovorna tudi za enega najbolj čudežnih procesov na zemlji – fotosintezo. Tako rekoč vse živali in ljudje na našem planetu dobivajo energijo iz rastlin, zaradi česar je fotosinteza eden od virov življenja na zemlji. Brez rastlin torej tudi življenja ne bi bilo. Zmožnost klorofila, da ustvarja enostavne sladkorne molekule pod vplivom sončne svetlobe, je eden največjih čudežev narave. Dr. Richard Martin Willstatter, nemški kemik, pa je ugotovil nenavadno podobnost strukture klorofila in formule človeškega hemoglobina. Hemoglobin je sestavljen iz molekul ogljika, vodika, kisika ter dušika, ki obkrožajo centralni ion železa. Struktura klorofila je podobna, le da je centralni ion magnezij.

Tako imamo rastline in ljudje veliko skupnega. Največja moč klorofila je v tem, da obnavlja telo, saj pospešuje rast in obnovo tkiv. Sodeluje tudi pri čiščenju organizma, celjenju ran in boju proti okužbam. Poleg tega spodbuja prebavo, izboljšuje prekrvitev, krepi imunski sistem in sodeluje pri obnovi krvnih celic. Vsebuje vitamine K, C, A, E in folno kislino, kalcij, beljakovine, železo in magnezij.

Če zaužijete čez dan veliko sveže zelene list­ne zelenjave, popijete zjutraj in morda še zvečer zelen smoothie, potem ste zase že naredili veliko. Klorofil vsebujejo tudi brokoli, zelena paprika, grah, por, beluši, ohrovt in seveda zeleni listi solat, radiča, blitve, špinače … Nikar ne pozabite na divje zelenje, kot so koprive, regrat, robide, maline in čisto zgodaj spomladi mehki mladi bukovi listki, ki jih žvečite kar na sprehodu v gozdu.

Tokrat sem za vas pripravila solatno mandalo, ki jo okrasimo s svežo pisano zelenjavo in užitnimi cvetlicami.

Solatna mandala, bogata z zelenimi listi, polnimi klorofila

Sestavine

– različne sorte sveže zelene solate
– brokoli, rdeča paprika, sveži kalčki
– rumena ali zelena bučka
– sveža kumara, užitni cvetovi za krašenje

Priprava

1. Previdno operemo različne liste solate, jih dobro odcedimo in jih nato krožno razvrstimo po večjem krožniku. Svetujem, da med seboj kombinirate različne barve solatnih listov za bolj slikovit krožnik.
Bučke in kumare narežemo in jih spet v krogu razvrstimo po solatnih listih.

2. Nadaljujemo z dekorativnim polaganjem paprike, brokolija, kalčkov, na koncu okrasimo z užitnimi cvetovi. Končni videz je odvisen od izbora zelenjave in vašega trenutnega navdiha.

Preberite še: Šest nasvetov, ki se jih gre držati, ko kuhate za enega

Besedilo Tatjana Eberl
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana