Vsi načini priprave krompirjevega pireja in kateri je boljši

Pire krompir.

Kakšnega pa imate vi najraje?

Krompirjev pire je večna klasika, ki se odlično odreže kot priloga marsikateri jedi. Čeprav ga strežejo tudi najbolj moderne restavracije, pa gre za precej staro jed. Prvi zapisan recept za pire namreč seže že v leto 1747, objavljen je bil v knjigi The Art of Cookery Made Plain and Easy, ki jo je napisala Hannah Glasse. Takrat so ga sicer pripravili na precej preprost način. »Skuhajte krompir, ga olupite in zmečkajte s ponvo,« se je glasil recept. »Nato dodajte malo mleka in premešajte.« No, danes si s pirejem zadamo precej več dela, je pa res, da ga vsak pripravlja malce po svoje.

Priporočamo tudi: VIDEO: Tako boste naredili popolne jabolčne štruklje

Kako narediti najboljši pire, preberite tukaj, sicer pa je znanost za pirejem pred približno desetimi leti temeljito raziskal J. Kenji Lopez-Alt, ki je ugotovil, da je bistvo kremastega pireja dolgo kuhanje krompirja, dokler ne sprosti prav vsega škroba. Krompir je prav tako potrebno sprati pred in po kuhanju, da slednji ne ostane na površini, pišejo na portalu Food52.

A pomembno je tudi, na kakšen način pire pripravimo. Nekateri prisegajo na vilico, spet drugi uporabljajo multipraktik ali palični mešalnik. Katero orodje pa morate uporabiti za najbolj kremast pire?

Palični mešalnik

Palični mešalnik je sicer praktičen, a kuhan krompir še vedno vsebuje škrob in ko se ga lotimo mešati, škrobne celice razbijemo. S tem sicer ni nič narobe, saj to naredimo z vsakim orodjem. Težava je le, da s paličnim mešalnikom težko nadziramo, katero površino pireja smo že »razbili« in tako se lotevamo enih in istih celic, na ta način pa nastane lepka snov. Pire se bo tako lepil na zobe in bo malce gumijast, zato priporočamo, da uporabite drugo orodje. Chefi bi vam svetovali: ne delajte tega!

Vilica

Vilica je sicer uporabna in opravi nalogo enako dobro kot orodje za tlačenje krompirja, je pa zaradi majhne površine takšna metoda precej zamudna. Če pripravljate pire le zase, se bo morda obnesla, če pa pripravljate cel lonec za božično večerjo, se je bolje zateči k drugim orodjem. Težava pa je tudi v tem, da bo tako zmečkan krompir slabše absorbiral maslo, kislo smetano in druge maščobe, ki jih boste dodali v lonec.

Preberite tudi: Krompirja nikoli ne smete shranjevati zraven te sestavine

Kuhinjski mlinček

Nekateri pire pripravljajo tudi s kuhinjskim mlinčkom. Z njegovo pomočjo lahko v kuhinji nastane prava packarija, sicer pa je pri razdiranju škrobnih celic nežnejši od multipraktika ali paličnega mešalnika, vseeno pa učinkovitejši od vilice ali tlačilke.

Kuhinjski pomočnik

Na kuhinjskega pomočnika prisega veliko ljudi in res nam lahko olajša marsikatero kuhinjsko opravilo. A pri pireju moramo biti zelo previdni. Paziti moramo, da se ne prenaglimo in hitrost raje zmanjšamo, saj bo ob hitrem mešanju pire postal lepljiv. Tega pa ne želimo, kajne?

Pečica

Vemo, da s pečico ne moremo pretlačiti krompirja, lahko pa z njo vplivamo na njegovo teksturo. Pečene škrobne celice bodo sicer popile malce več vode, a pire iz pečice bo imel vseeno največ »krompirjastega« okusa, kar pa si v resnici pri pireju želimo. Preverite, kako vam lahko pečica pomaga.

Tlačilka za pire

Tlačilka je verjetno prva stvar, na katero pomislimo, ko kdo omeni pire. Z njo boste hitro in učinkovito zmečkali krompir, a če želite popolnoma kremasto teksturo, kjer ni čutiti nobenega koščka krompirja, s tlačilko ne boste zadovoljni.

Pire je torej stvar posameznikovega okusa in ker ima vsak svojo predstavo o najboljšem, težko rečemo, katero orodje je najbolje uporabiti. Če ste pristaš puhastega pireja, uporabite tlačilko, če želite, da je pire zračen in kremast, uporabite kuhinjski mlinček. Če pa si najraje privoščite popolnoma enoten in malce lepljiv pire, si pomagajte z električnimi pomočniki. Le pazite, da z njimi ne mešate predolgo!

Preberite še: Sedem največjih napak, ki jih ne smete zagrešiti, ko kuhate pire

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed