Za vse to je uporabna voda, v kateri ste kuhali testenine

Vodo, v kateri so se kuhale testenine, lahko uporabimo pri pripravi marsikatere jedi ali kulinaričnega pripravka.

Če smo se od znanih chefov kaj naučili, je to zagotovo zlato pravilo, da vode, v kateri so se kuhale testenine, nikoli ne zlijemo v lijak. V tekočino se je med kuhanjem namreč sprostil škrob, ki deluje kot odlično vezivo v omakah, juhah in drugih jedeh. Če še vedno pustite, da ta dragocenost odteče v vodovodne cevi, naj vas v nadaljevanju še enkrat prepričamo, kako vse je uporaben ta ostanek od kuhanja.

Pri peki kruha

Kot že rečeno, voda, v kateri so se kuhale testenine, vsebuje veliko škroba, ki v kulinariki slovi po svojih odličnih vezivnih sposobnostih. Z njo lahko zamenjate običajno vodo v receptu za kruh in tako poskrbite, da bo testo še bolj gladko, rahlo in puhasto. Količina tekočine naj seveda ostane enaka.

Priprava rastlinskega mleka

Če imate raje rastlinsko mleko od kravjega, predlagamo, da ga doma pripravite sami. Domača mešanica vode in oreščkov ali zrnja včasih ni tako nežna kot kupljena v trgovini. Če pa boste vodo zamenjali s tisto, v kateri so se kuhale testenine, bo škrob dodal ravno tisto svilnato noto, ki ste jo pogrešali. Težava se pojavi le pri uporabi soli za kuhanje testenin. V mleku vam namreč ne bo teknila preveč, zato pazljivo.

Zgoščanje omak

Goščenje omak je eno izmed najbolj znanih opravil, ki ga obvlada škrobna voda. Vsaki omaki dodajte vsaj eno zajemalko, da bo postala bolj gosta in imela lepšo teksturo. Od običajne paradižnikove do kremne carbonare. Prav k vsaki omaki se bo odlično podala, poleg tega pa se bodo te lepše oprijele testenin.

Kot jušna osnova

Ne glede na to, kakšne juhe si želite (čeravno ta ni goveja), lahko kot jušno osnovo uporabite vodo, v kateri so se kuhale testenine. Škrob bo poudaril arome sestavin, hkrati pa bo juhi dal bolj gosto teksturo. Odlična rešitev za gobove in zelenjavne kremne juhe. Potrebujete le še malo soli in popra in kosilo je na mizi.

Zalivanje rož

V kuhinji želimo čim manj stvari zavreči, vodo, v kateri smo kuhali testenine, pa lahko uporabimo tudi za zalivanje rož. V zemljo bomo tako dodali še nekaj dodatnih hranil, izjemno pomembno pa je, da vodo najprej ohladimo. Nikar ne zalivajte lončnic z vročo tekočino.

Preberite še: Robert Gorjak: Mlado vino je prvi bežni dotik novega letnika

Fotografija: Nopadol Uengbunchoo/Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana