Zakaj imamo predsodke do želatine

Imate radi želatino?

V kulinariki poznamo različne postopke in priprave jedi, pri nekaterih uporabljamo tudi želatino. Nekateri jo imajo radi,  drugim pa se že ob misli nanjo obrne želodec. In ker je želatina ena tistih jedi, ki jo obožuješ ali sovražiš, nas je zanimalo, zakaj nas ta jed na krožniku tako bega.

Izvor

Morda imamo težave z želatino, ker vemo, na kakšen način je bila proizvedena. Gre namreč za proteinsko snov, ki jo pridobimo z delno hidrolizo kolagena. Ta je pridobljen iz kože, kosti in hrustancev živali, ponavadi govejih. Ker jo velikokrat najdemo v sladicah, prijeten sladek okus ne maramo povezovati s kostmi in podobnimi deli živalskega izvora.

Kot je za portal Huffingtonpost povedala Barb Stuckey, avtorica knjige Okusite, kar manjka: Vodič strastnega jedca po tem, zakaj ima dobra hrana dober okus, naša glava zavrača želatino tudi zaradi izredno čudne teksture. Ta namreč ni podobna skoraj ničemur drugemu, kar najdemo v naravi. Je mrzla in drseča, v ustih pa se iz trdnega stanja nemudoma spremeni v tekoče. Podobno se sicer zgodi tudi s sladoledom, a ker v nasprotju s slednjim želatina ni mastna, nas okus v ustih bega.

Videz

Tudi dr. Rachel Herz, psihologinja in specialistka za človeško dojemanje vonja se strinja, da je želatina precej čudna jed. Zaradi videza jo ljudje hitro povežemo s pokvarjeno hrano. Sadje, zelenjava in drugi proizvodi, ki dobijo podobno strukturo, so ponavadi že dolgo pokvarjeni.

Občutek v ustih je še posebno nenavaden, kadar struktura želatine ni konsistentna, torej v njej najdemo druge teksture. Možgani takrat avtomatsko zaznajo napako in ker pomislimo, da gre za čuden občutek, se nam jed malce zagabi.

Strah

Največja težava, ki nas spodbuja k sovraštvu do želatine, pa se skriva v strahu. Spodbuja jo neofobija oziroma strah pred neznanim: ker želatina ni nekaj, kar raste v naravi, se ji, če je mogoče, raje izognemo. Radi namreč vemo, kaj smo ravnokar pojedli, in ker gre za nekaj popolnoma drugačnega, v okusu, ki ga spremlja neprijeten občutek strahu, ne moremo uživati.

Kljub zgoraj naštetemu pa nekateri želatino še vedno obožujejo. Mesne strjenke teknejo marsikomu, večino želatine pa pojemo skrito v jedeh. Samo pomislite na gumijaste bonbone, ki jih otroci naravnost obožujejo! Kakšno pa je vaše mnenje o želatini?

Priporočamo: Kulinarične novosti, ki postajajo hit v trgovinah

Fotografija: GettyImages

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed