Zakaj jajc ne smete razbijati na robu posode (in kaj narediti namesto tega)

Chefi pravijo, da jajc ne smemo razbijati na robu posode.

Razbijanje oziroma ubijanje jajc je nujno zlo skoraj vsake peke. Lupino prelomimo popolnoma mimogrede in zanjo ne potrebujemo posebne tehnike, si mislimo, vse, dokler v posodi poleg rumenjaka in beljaka ne zalotimo majhnih koščkov. Lupine namreč.

Pobiranje slednje je malce zoprna reč, a če bi že v začetku malce premislili, kako pravilno ubiti jajce, s tem ne bi imeli težav. No, tako, da ga udarimo ob posodo, v kateri mešamo sestavine, nikakor ni pravilna tehnika, pravijo chefi.

Priporočamo: Poširana jajca iz mikrovalovne pečice

Zakaj?

S tem, ko jajce udarimo ob rob posode, namreč tvegamo, da se bodo v njej znašle tudi jajčne lupine. Rob namreč počeno lupino porine v notranjost jajca in nevarnost, da se bodo njeni koščki znašli v beljaku, je tako večja.

Najboljša alternativa razbijanju jajc na robu posode pa je kuhinjski pult. A ne njegov rob. Jajca je po mnenju mnogih chefov namreč najbolje ubiti na ravni površini pulta. Postopek si lahko ogledate v spodnjem videu.

Z lupinami v jajcih tako ne boste več imeli težav, prav tako pa vas ne bodo pestili razliti rumenjaki. Z drugim načinom ubijanja jajc namreč omilite tudi tveganje, da bi jajčna lupina predrla membrano, ki skupaj drži rumeno tekočino v jajcu.

Pa smo ubili dve jajci na en mah 😉

Preverite še: Zdaj bodo vaši otroci z veseljem jedli tudi brokoli
Vroče na Mični: Urška Drofenik: Tista Slovenka, ki je pustila službo in si s fotoaparatom ustvarila novo

Fotografija: Getty Images
Vir: Real Simple

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana