Zakaj me ob lizanju sladoleda boli glava?

Sladoled in glavobol - Odprta kuhinja

To poletje smo veliko govorili o sladoledu, preizkušali smo slastne recepte zanj, nismo pa se dotaknili večne dileme, ki je povezana s to zamrznjeno slaščico. Kaj je tako imenovani brainfreeze oziroma občutek zamrznjenih možganov?

Včasih je sladoled tako dober, da ga napademo kar malce prehitro, to pa ugotovimo šele, ko nas začne boleti glava. Znanstveniki imajo za to izraz: sphenopalatine ganglioneuralgia.

Dve teoriji

Ko popijemo ali pojemo nekaj mrzlega, s hladnim živilom spremenimo temperaturo našega grla, ob njem pa je tudi križišče dveh pomembnih žil, ki vodita do možganov. Ker sta povezani z možganskim tkivom, ki je dobro oživčeno, sprememba temperature povzroči raztezanje in krčenje krvničk, to pa občutimo kot bolečino. Znanstveniki so sicer razvili dve teoriji: nevroznanstvenik Dwayne Godwin z Wake Forest Baptist Medical Centra meni, da si naši možgani raztezanje in krčenje krvničk interpretirajo kot bolečino, na nevrološkem oddelku v Brighamu pa so prepričani, da zaradi spremembe temperature znotraj lobanje nastaja pritisk.

Sorodne vsebine: Bogat čokoladni sladoled

Obstaja rešitev?

Večina bi svetovala, da preprosto prenehamo jesti sladoled, če nam to povzroča težave. A za prave sladkosnede to seveda ni rešitev. Namesto da se mu odpovemo, ga moramo preprosto jesti bolj počasi, pri tem pa jezik pritiskati proti nebu, da ohranjamo temperaturo. Še bolje je, če imate pri roki kozarec tople vode, da usta po vsakih nekaj grižljajih sladoleda malce otoplite.

Sorodne vsebine: Preselimo se v prvi muzej sladoleda na svetu

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Štiri naj, naj med OH-živili

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana