Zakaj to poletje ne smemo pozabiti na meto?

Ste jo že posadili?

Ko govorimo o zeliščih, se vedno spomnimo na peteršilj, baziliko in podobne zeli, s katerimi večinoma bogatimo naša kosila, marsikdaj pa pozabimo na meto.

To svežo rastlino vsakodnevno srečujemo v zobni pasti in žvečilnem gumiju, zato jo pogosto povezujemo s svežino in čistočo, a hej, tu se njena uporabnost nikakor ne konča.

Meta je nadvse hvaležna in preprosta za gojenje, zato jo vsekakor posadite na vašem vrtu, izredno zadovoljna pa bo tudi v cvetličnem lončku na balkonu ali kuhinjskem pultu. Ker ena rastlina rase več let, jo boste v primeru zunanje zasaditve morali kar malce krotiti, saj se bo vsako leto še raje razrasla. A važno je, da jo imate pri roki, saj bo zaradi svoje svežine popestrila marsikatero poletno pijačo, sladico pa tudi slano jed.

Naj vam povemo, da obstaja kar nekaj različic te nadvse uporabne rastline. Gotovo poznate običajen pepermint, pa ste že slišali za ananasovo, jabolčno in pomarančno meto? Seveda jih poznamo še več, njihova čarobnost pa je v tem, da listi poleg značilne svežine vsebujejo tudi vonj po sadežu, po katerem nosijo ime.

Sladko in slano

Meta vam bo nadvse prav prišla pri pripravi poletnih ledenih čajev, ingverjevih ter jagodnih limonad. Sveže nabrane liste le malce pomečkajte v dlani ter jih dodajte pijači. Sesekljana se bo odlično podala k paradižnikovim in kumaričnim solatam, dodate pa jo lahko tudi v doma narejene sadne lučke. Meta se božansko ujame tudi z jogurtom, smetano in čokolado. Samo pomislite na bogat mousse ali svežo strnjenko!

A nikar ne pozabimo, da se odlično znajde tudi v slanih jedeh. V kombinaciji z grahom, parmezanom in limonovo lupinico bo nastala odlična omaka za testenine, iz metinih listov pa sicer lahko pripravite tudi okusen pesto. Zanj boste potrebovali le malce česna, oljčnega olja, staranega sira in soli! Meto pa lahko posujete tudi po sveže pečenem maslenem krompirju in mladem korenju.

Skratka, imejte jo v mislih, saj ima poleg odličnega okusa v sebi skrite tudi mnoge vitamine in minerale, ki vsekakor blagodejno vplivajo na vaše telo (pa tudi nasmeh)!

Preberite še: Vse, kar morate vedeti, preden na balkonu posadite baziliko

Fotografija: Thinkstock
Vir: Thekitchn.com

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana