Zato v kuhinji potrebujete tehtnico, čeprav neradi pečete

Kuhinjska tehtnica je obvezna oprema vsake kuhinje. Čeprav se sami ne štejete med strastne slaščičarje.

Lahko bi rekli, da se kulinarični navdušenci delijo na dve skupini. So tisti, ki se vedno držijo recepta, in tisti, ki vse skupaj vržejo v lonec po občutku. No, tega z metanjem seveda ne mislimo resno, a v resnici obstajajo kuharji, ki se nikdar ne držijo recepta. Sploh pa njegovih količin.

Če kuhamo slane jedi, bodo navadno uspele tudi v primeru, če nam je sestavine odmerjala naša notranja intuicija. A kadar se lotevamo peciva, tort in podobnih slaščic, bodo končni rezultati le redko navdušujoči. Prvo pravilo vseh slaščičarjev tega sveta je namreč vedno enako. Držite se gramov, ki jih zapoveduje recept! Zato kuhinjska tehtnica, pa naj bo še tako osnovna, obvezna oprema vsake kuhinje, hkrati pa vaša najboljša prijateljica v slaščičarskih podvigih.

In kaj, če sploh ne pečete?

Vseeno jo potrebujete. Četudi ste zaprisežen jedec le slanih obrokov. Kuhinjska tehtnica vam bo namreč pomagala tudi takrat, ko kuhate slana kosila in večerje. Še posebej bo uporabna, ko boste kuhali za več ljudi, kot ste vajeni. Gotovo se vam dogaja, da za kosilo pripravite preveč testenin ali pa bi lahko skuhano rižoto jedli kar tri dni in še je ne bi zmanjkalo. Tu vam na pomoč priskoči tehtnica.

Seveda je količina, ki jo radi pojeste za kosilo, odvisna od vaše lakote. A vseeno obstajajo nekateri priporočeni odmerki živil, ki v splošnem veljajo za vsakega Zemljana. Kadar ste torej v dilemi, koliko riža ali testenin vreči v lonec brbotajoče vode, si pomagajte s tehtanjem.

Koliko riža in koliko testenin?

Za eno lačno osebo bo zadostovala porcija 100 gramov testenin. Katerih koli. Če niste posebej lačni, bo zadostovalo 80 gramov. Kadar tako kuhate za več oseb, porcijo le pomnožite z jedci in testenin gotovo ne bo preveč. Če pa se bojite, da bi kdo ostal lačen, dodajte še nekaj gramov.

Za rižoto ali riž kot prilogo se držite merice od 60 do 90 gramov. Odvisno, kako velik ljubitelj riža ste, predvsem pa od kaloričnosti sestavin, ki bodo skupaj z rižem romale v lonec. A v vsakem primeru tehtnica ne bo kratila vaše kuhinjske kreativnosti. Le preprečila bo, da ostanek hrane, ki ste jo skuhali preveč, zavržete.

Preberite še: Kako naredimo hitro štruco, ki dolgo zdrži

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed