Kakšna je zelenjava po Jamiejevo (nagradna igra)

Po čem vse ima vonj in okus zadnja pri nas izdana knjiga znamenitega Jamieja Oliverja z naslovom Vegi?

»Prepotoval sem polovico sveta, da bi srečal nekatere najboljše kuharje zelenjave in se učil od njih. Tako so recepti še slajši in okusnejši. Izdaja te knjiga tako zame ni samo čast in velika prelomnica v karieri, temveč tudi znak, da so zelenjavne jedi znova postale priljubljene,« pravi Jamie Oliver o knjigi, ki jo je pisal dobrih osem let, v izvirniku pa je izšla leta 2019.

Ne spreglejte nagradne igre na našem facebooku, v kateri se lahko potegujete za to slastno zelenjavno kuharico Jamieja Oliverja. Začnemo danes, 13. junija , ob 21. uri, nagradna igra pa bo trajala do nedelje, 20. junija.

Predstavljajte si, kakšen vonj mora biti na indijski tržnici začimb, kjer na vročem soncu čakajo gore različnih mešanic, v žarečih barvah in z aromami, ki se zapečejo v spomin. Pa morda daljnovzhodna tržnica, kjer je na tleh, po razgrnjenih ponjavah, razporejena zelenjava, ki je še videli nismo nikoli, kaj šele, da bi poznali ime. Zvok škripanja tovornjaka, visoko naloženega z vrečami sveže zelenjave, vrh katere sedi starec z velikimi brki in modro zre v svet, kot da je na njem videl že vse. Vse to so »zelenjavni« prizori, ki vejejo iz receptov Jamieja Oliverja.

Slovenski okus za zelenjavo je bolj kot ne omejen na tisto, kar smo sposobni pridelati na lastnem vrtičku, ali tisto, kar je v akciji v supermarketu, in marsikakšna rešitev bo zvenela tuje. Marsikatero začimbo in pasto bomo morali še dokupiti, ugotoviti, kakšna je razlika med orientalsko kumino in ono drugo, navadno, preden bodo številni med temi recepti zares vsakdanji – no, ampak so tudi bolj zoprne reči, ki jih je treba na novo usvojiti, in bolj nesmiselni načini zapravljanja denarja, kot so dodatki za hrano, ki nam pričarajo nove svetove okusov.

V knjigi je več kot 110 receptov, od sladic do brunchev, juh in jedi iz enega lonca, pečice, sendvičev, burgerjev, prigrizkov …

Povzemamo dva recepta, ki bi se ju mi lotili najprej: ne zahtevata nobenega specialnega znanja, začimb in dodatkov, pa sezonska sta in nekako družinska. Zlasti ta napolnjeni hlebec, ki ga režemo kot torto: je že kdo videl bolj ekološko embalažo, če je treba na piknik vzeti veliko količino sendvičev?

Mega sendvič

Sredozemska zelenjava z žara, metin preliv in črne oljke. Za 8 oseb. Priprava: 45 minut in še čas za obtežitev.

  • 2 velika zrela paradižnika
  • 2 papriki različnih barv
  • 2 bučki različnih barv
  • 1/2 cvetače (400 g)
  • 2 rdeči čebuli
  • šopek sveže mete (30 g)
  • ekstra deviško oljčno olje
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 8 črnih oljk
  • hlebec kmečkega kruha (1 kg)
  • 125-gramska krogla mocarele

1. Rebrasto ponev postavimo na močan ogenj.

2. Paradižnika razpolovimo, pap­rikama odstranimo semena in ju natrgamo na kose, bučki in cvetačo narežemo na rezine, čebuli olupimo in razrežemo na četrtine. Zelenjavo v več rundah popražimo, da se lepo obarva, in sproti zlagamo v skledo.

3. Metine liste natrgamo v terilnik in stremo v pasto, nato vmešamo 4 žlice olja in vinski kis.

4. Oljke razkoščičimo, stresemo v skledo z zelenjavo, dodamo preliv in pretresemo, da se vse obda z njim. Posolimo in popopramo po okusu.

5. Odrežemo vrh hlebca kruha. Izdolbemo mehko sredico, in to karseda enakomerno, skoraj do skorje.

6. Mocarelo narežemo na rezine, dodamo jih zelenjavi in pretresemo. Nadev naložimo v izdolbeni kruh in ga sproti dobro tlačimo, da seže tudi v robove.

7. Pokrijemo z odrezanim vrhom in dobro pritisnemo navzdol, da se nadev stisne. Hlebec ovijemo s prozorno folijo za živila, postavimo v hladilnik in obtežimo s težkim predmetom. Tako naj počiva vsaj 4 ure, po možnosti še dlje.

8. Iz hladilnika ga vzamemo 20 minut pred postrežbo. Narežemo ga kot torto in si ga privoščimo.

Mega sendvič

Špargljeva juha in slana pita

Polnozrnato testo, timijan, sirarska skuta in čedar. Za 8 oseb. Priprava: 1 ura 15 minut in še malo za ohlajanje.

  • 125 g navadne moke
  • 125 g polnozrnate moke
  • 125 g masla (hladnega)
  • oljčno olje
  • 7 velikih jajc
  • 150 g sirarske skute
  • 150 g zorjenega čedarja
  • 1 kg špargljev
  • 2 velika krompirja
  • 2 čebuli
  • 1/2 šopka svežega timijana (15 g)
  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2. Moki presejemo v skledo z dobrim ščepom soli, nato pa vtremo razkosano maslo. V sredini naredimo jamico, vanjo ubijemo 1 jajce, dodamo 2 žlici hladne vode, nato pa zmešamo in hitro zgnetemo v testo. Položimo ga med dva kosa papirja za peko, sploščimo, da dobimo 1,5 mm debelo plast testa, in damo za 30 minut v hladilnik, da se ohladi. Zatem testo spet razvaljamo med kosoma papirja za peko. Prestavimo ga v pekač za pite, premera 25 cm, in potlačimo, tako da malce visi čez rob (s tem preprečimo krčenje). Dno testa prebodemo z vilicami in pekač postavimo v pečico za 20 minut, da se malce zapeče, nato pa odvečno testo ob robovih odrežemo.

3. Šparglje razpolovimo, vršičke obdržimo za pito. Spodnje dele nasekljamo in stresemo v lonec na zmernem ognju z žlico olja.

4. Krompir in čebuli olupimo, grobo nasekljamo in dodamo v lonec. Noter natrgamo še polovico timijanovih listkov in pražimo 15 minut, da vse malce porjavi, vmes redno mešamo. Dolijemo jušno osnovo, zavremo in kuhljamo 15 minut. S paličnim mešalnikom jo zmeljemo v gladko juho, precedimo, nato pa posolimo in popopramo po okusu.

5. Medtem ko se juha kuha, preostalih 6 jajc razžvrkljamo v skledi s sirarsko skuto ter s ščepom soli in popra. V skledo nastrgamo čedar in natrgamo preostale timijanove listke. Nasekljamo in dodamo prihranjene vršičke špargljev, dobro premešamo in nalijemo v pekač za pite, na testo. Pečemo 40 minut, da se lepo zlato rjavo zapeče.

6. Postrežemo na istem krožniku.

Špargljeva juha in slana pita

Cvetačna enolončnica z grškim nadihom

Oljke, limona, paradižnik, mladi krompir in grah. Za štiri osebe. Priprava: ura in 25 minut.

  • 1 limona
  • oljčno olje
  • 1 glavica česna
  • 2 rdeči čebuli
  • 10 črnih oljk (s koščico)
  • 300 g mladega krompirja
  • 1/2 šopka svežega origana (15 g)
  • 10 lepo zrelih pelatov
  • 1 cvetača, po možnosti z listi
  • 200 g svežega ali zamrznjenega graha

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2. Z lupilnikom narežemo limonovo lupinico v lonec, pristavljen na zmeren ogenj, dodamo 2 žlici olja in glavico česna.

3. Čebuli olupimo, razrežemo na četrtine in ločimo plasti, oljke izkoščičimo, krompir narežemo na centimeter debele rezine. Dodamo v lonec, noter natrgamo liste origana in pražimo 5 minut, da se vsebina začne mehčati in se obarva.

4. Paradižnik razrežemo na četrtine in ga dodamo, nato pa posolimo in popopramo po okusu.

5. V lonec nalijemo 500 ml vode in zavremo. Vmes dobro mešamo in z dna postrgamo zažgane in prilepljene koščke.

6. Grde liste cvetače zavržemo, v kocen pa naredimo globoko križno zarezo in cvetačo potisnemo na dno lonca. Pokapamo z žlico olja, pokrijemo in postavimo v pečico za 1 uro, da se rumeno zapeče in karamelizira. Cvetačo občasno prelijemo s tekočino, na polovici odstranimo pokrovko in naprej pečemo odkrito. Cvetačo prestavimo na pladenj, iz lonca vzamemo česen, lonec pa vrnemo na štedilnik na zmeren ogenj, vmešamo grah in počasi kuhamo 5 minut.

7. Stroke česna iztisnemo iz lupine in jih vmešamo v lonec. Pokusimo in po potrebi dodatno začinimo, nato prelijemo čez cvetačo in iztisnemo nekaj limonovega soka.

Cvetačna enolončnica z grškim nadihom
Priporočamo še: Rjavčki: preprost recept, navdušujoč rezultat (VIDEO)

Fotografije so iz knjige Vegi/Mladinska knjiga Založba

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed