Tako rešimo žgance, ki nam niso uspeli

Žganci se ne posrečijo vedno, tako kot bi si želeli. Kuharica iz gorskih koč nam svetuje, kaj narediti, ko dobimo pocast rezultat.

Ajdovi žganci so te dni vroča tema na našem portalu, mnenja se krešejo, vsak bralec ima svoje; naj ima zadnjo besedo Tonka Zadnikar, ki je kuhala po gorskih kočah in je v žgance pretopila na stotine kilogramov moke.

Žgance največkrat pripravljam s kuhanjem moke. Drugi način je koroški, kjer je postopek drugačen, moka se praži,« uvodoma pojasni vitalna upokojenka Tonka Zadnikar, ki je kar 35 let kuhala po različnih gorenjskih planinskih domovih in ne zmore prešteti, koliko kilogramov moke se je pod njenimi rokami spremenilo v to rustikalno klasiko.

Dve poti do žgancev

Ker so v teh hladnih zimskih dneh žganci še kako dobrodošla spremljava različnim krepkim jedem, smo se o tem razpisali na našem portalu in ugotovili, da ta jed niti po naključju ni pozabljena, na desetine bralcev je podalo svoje izkušnje. Kaj pa pravi Zadnikarjeva? Njen osnovni napotek pri kuhanju žgancev je ta: »V grobem velja, da pol kilograma moke kuhamo približno pol ure, potem pa v posodo odlijemo skoraj vso odvečno tekočino, ki ji rečemo tudi odlivača. Zatem z vilicami, ki imajo dva rogova, kuhano moko razdrobimo v žgance. Če so preveč suhi, prilijemo še malo vode, v kateri so se kuhali.«

Do žgancev vodi še ena pot, in sicer jih na koroški način pripravimo tako, da moko najprej prepražimo ali, kot rečejo, »požigamo«. »Izberemo težko posodo – črni emajlirani lonci, znani pod imenom eterna, so odlični. Na zmernem ognju mešamo moko s kuhalnico in pazimo, da je ne prežgemo. Pražimo toliko časa, da moka zadiši. Zatem v roke vzamemo vilice z dvema rogovoma – z njimi mešamo moko, medtem ko počasi dolivamo slan krop,« pojasni Tonka Zadnikar in omeni, da bi ta način priporočila tistim, ki žgancev še niso pripravljali, saj se bo težko zgodilo, da bi prilili preveč vode.

Ko so žganci preveč pocasti

»Tedaj zmes ohladimo. K ohlajeni ajdovi ali koruzni moki dodamo belo moko, kvas, nekaj soli in vodo, lahko tudi različna semena, ter zamesimo kruh,« svetuje ob koncu Tonka Zadnikar in doda še en nasvet: »Voda, ki je ostala od kuhanja žgancev, je odlična za pripravo kruha, saj bo z njo ostal dlje časa svež.«

Razprava na facebooku o vseh vrstah žgancev ne pojenja: podrsajte do objave na našem profilu Odprta kuhinja; kmalu bomo morda imeli najpopolnejšo zbirko nasvetov za pripravo iz prve roke.
Preberite tudi: Torte ne boste nikoli več rezali na trikotnike. Tako boste dobili več kosov

Naslovna fotografija: Hana Splichal

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana