Živila čez rok uporabe: zavreči ali ne?

Porabiti ali ne? Tvegati? Nikakor ne. Raje se držite spodnjih pravil.

V trgovinah smo vse previdnejši pri izbiri izdelkov, naša pozornost vedno velja tisti pomembni številki – roku uporabe. Seveda je živila najbolje porabiti sveža, a kdaj se zgodi, da nam v ozadju hladilnika ostane še nedotaknjen jogurt, kos mesa ali nekaj zelenjave. In ker se zavedamo, da hrana ne spada v smeti in si želimo kar se da v celoti porabiti vsebino hladilnika, se večkrat znajdemo pred tisto zoprno dilemo.

1. Jajca

O jajcih smo slišali že marsikaj, dejstvo pa je, da je treba biti pri njihovem shranjevanju precej previden. Po navadi so sicer nekaj dni po pretečenem roku uporabe še vedno užitna, a le če so bila pravilno skladiščena na enakomerni temperaturi. Kadar se pojavi dvom, lahko opravimo preprost poskus: jajce položimo v posodo z vodo, če potone, ga lahko zaužijemo, če pa priplava na vrh, ga bomo morali zavreči.

2. Meso

Tudi pri mesu je treba biti previden. Po nekaj dneh v hladilniku lahko, sploh rdeče meso, postane sivo, a sprememba barve še ne pomeni, da ga moramo zavreči. Najboljše vodilo pri tem je naš nos – če meso oddaja neprijeten vonj, ga moramo takoj zavreči, v nasprotnem primeru pa ga lahko pojemo. Za vsak primer se v takšnih situacijah izognimo pripravi medium in rare ter ga raje malce bolje specimo.

3. Mleko

Mleko je živilo, pri katerem se težko zmotimo. Ko se bo pokvarilo, nas bo na to že ob odprtju tetrapaka opozoril oster vonj. Pokvarjeno mleko sicer ni nevarno za naše zdravje.

4. Zelenjava

Kaj storiti, ko naletimo na mehak korenček ali posušeno polovico čebule? Pri zelenjavi se je treba držati dveh pravil: prvi znanilec pretečenega roka uporabe je plesen, zato moramo kos, ki ga je prerasla siva ali zelena plast, zavreči, hladilnik pa dobro očistiti, da se spore ne bodo razširile na druga živila. Zapomnimo pa si tudi, da krompir, ki je v notranjosti zelen, ni užiten.

Naslovna fotografija: vladans/Thinkstock

Preverite še: Aparat za sladoled: Kupiti ali ne kupiti?

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.