Vsa pravila kuhanja testenin, ki jih morate poznati

Danes praznujemo svetovni dan testenin, zato se spodobi, da osvežimo znanje.

1. Lonec

Lonec, v katerem zavremo vodo, naj bo visok in širok, da bodo testenine med kuhanjem v njem prosto plavale in se ne bodo zlepile skupaj.

Preberite tudi: Osem napak, ki jih delate pri kuhanju testenin

2. Voda

Testenine kuhamo v desetkratni količini osoljene vrele vode. Za 100 g testenin vzamemo torej liter vode, za družinski obrok s 400 g testenin pa štiri litre vode.

3. Sol

Na liter vode vsujemo zravnano žličko soli oziroma za družinski obrok dve zvrhani žlički soli, vendar obvezno šele takrat, ko voda v loncu zavre. S tem povečamo moč vrenja, vroča voda takoj objame testenine, škrob na njihovi površini zakleji in se ga manj izloči v vodo.

4. Čas kuhanja

Testenine kuhamo toliko časa, kot je zapisano na embalaži, še bolje minuto manj, kakor naredijo izkušeni. Manjkajočo minuto dobimo v času, ko testenine stresemo v omako, pomešamo in naložimo na krožnik.

5. Način kuhanja

Testenine kuhamo v odkriti posodi z rahlim vrenjem, da voda ves čas enakomerno vre in testenine premetava po loncu, med kuhanjem jih premešamo vsaki dve minuti, da ne potonejo na dno in se prilepijo nanj.

6. Kdaj so skuhane

Al dente kuhane testenine imajo nižji glikemični indeks kot povsem mehke. Lahko se ravnamo po uri ali konec kuhanja določimo s preprostim preizkusom: testenino pregriznemo, in če je v sredini prereza še vidna drobna bela pikica, jih takoj vzamemo iz vode. Enotna rumenkasta barva na prerezu pa pove, da so testenine povsem mehke, pravzaprav razkuhane.

7. Voda, v kateri smo kuhali testenine

Kuhane testenine odcedimo in takoj stresemo v ponev z omako. Nekaj vode od kuhanja testenin si vedno prihranimo, da z njo obogatimo omako. Ker vsebuje nekaj škroba, omako dobro poveže brez dodatka moke. Za nameček se omaka bolje oprime testenin.

8. Omaka in testenine

Ne gre omaka na testenine, ampak testenine stresemo v ponev, dobro pretresemo, da se jih omaka oprime, in takoj postrežemo. Več o pravih kombinacijah omak in testenin lahko preberete tukaj.

9. Spiranje testenin

Testenin nikoli ne oplaknemo z mrzlo vodo, saj s tem odstranimo izločeni škrob in omaka zaradi tega spolzi s testenin, namesto da bi se jih oprijela. Oplaknemo jih le, če jih bomo ohladili za solato.

Priporočamo še: Zakaj voda, v kateri ste kuhali testenine, nikakor ne sodi v lijak

10. Koliko omake

Dobra omaka za testenine ima bogat okus, zato kar pogumno pri uporabi začimb. S količino omake ne pretiravajmo – naj je bo le toliko, da prekrije vse testenine. Zlasti pazimo, da ni preveč tekoča, ker bi se potem razlivala po krožniku.

Preberite še: Oblike in poimenovanja polnjenih testenin

Fotografija: Thinkstock

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana