Skrivnost priprave pireja Michelinove restavracije, ki je znana zaradi te jedi

Qwart/Getty Images

Nekaj preprostih pravil priprave pireja, ki bodo popolnoma spremenili njegovo teksturo.

Krompir pripravljamo na mnogo različnih načinov, pire pa je gotovo ena izmed tistih, ki jo najraje pripravljajo Francozi. Kremast in zmečkan krompir, ki je po pravilih pomešan z maslom in mlekom, se odlično prileže k mesnim jedem in prilogam. Zaradi nevtralnega, pa vseeno bogatega okusa, je pire zares priljubljen tudi v Ameriki, kjer so ga uvrstili celo med svoje tradicionalne praznične jedi.

A kako v resnici pravilno pripravimo pire? Za mečkanje lahko uporabimo mnogo pripomočkov, od pasirke do vilic. Glede na orodje, ki ga uporabimo, pa je močno odvisen tudi končni rezultat. Ker si v njem ne želimo grudic, smo poiskali recept pariške restavracije Jamin, ki je leta 1980 prejela Michelinovo zvezdico ravno zaradi pireja. Vas zanima, kakšna je njihova skrivnost?

Kot je za portal Saveur.com pred leti povedal žal že preminuli chef Joel Robuchon, je bistveno, da krompir po kuhanju ohranimo še topel, tudi po tem, ko mu dodamo hladno maslo. Kuhan krompir je po njegovem mnenju najbolje mečkati s pasirnikom za krompir, saj bo tako zagotovo brez grudic. Predvsem pa ne smemo pozabiti na maslo. Tega dodajamo v razmerju ena proti dva, kar pomeni 500 gramov na kilogram krompirja. Pozneje se je za splošni okus bolj uveljavil recept z 250 g masla na 1 kg krompirja. Ga je pa znameniti kuhar vedno pretlačil dvakrat.

Robuchonov krompirjev pire

  • 1000 g rumenega krompirja
  • sol po okusu
  • 250 ml mleka
  • 250 g surovega masla

Priprava

1. Krompir v oblicah skuhamo v soljeni vodi, nož naj zlahka zdrsne vanj, tako mehak naj bo. Odcedimo in olupimo.

2. Krompir pretlačimo v ponev, ki naj bo na srednje močnem ognju. Med neprestanim mešanjem ga približno 5 minut še dušimo, da se čim bolj osuši.

3. Manjšo kozico oplaknemo z vodo, a ne osušimo, nalijemo vanjo mleko in zavremo.
Pri ponvi, v kateri je pretlačeni krompir, nato znova zvišamo plamen in po kosih vmešamo zelo ohlajeno maslo, da vse skupaj postane kremasto, ves čas namreč močno mešamo.

4. Na koncu prilijemo mleko, še enkrat premešamo in začinimo po okusu ter znova pretlačimo skozi zelo gosto cedilo in postrežemo.

Preberite še: Ocvrti jurčki v drobtinah iz ajdovega kruha

Fotografija: Fudio/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana