Zlato pravilo priprave pireja Michelinove restavracije, ki je znana zaradi te jedi

Nekaj preprostih pravil priprave pireja, ki bodo popolnoma spremenili njegovo teksturo.

Krompir pripravljamo na mnogo različnih načinov, pire pa je gotovo ena izmed tistih, ki jo najraje pripravljajo Francozi. Kremast in zmečkan krompir, ki je po pravilih pomešan z maslom in mlekom, se odlično prileže k mesnim jedem in prilogam. Zaradi nevtralnega, pa vseeno bogatega okusa, je pire zares priljubljen tudi v Ameriki, kjer so ga uvrstili celo med svoje tradicionalne praznične jedi.

A kako v resnici pravilno pripravimo pire? Za mečkanje lahko uporabimo mnogo pripomočkov, od pasirke do vilic. Glede na orodje, ki ga uporabimo, pa je močno odvisen tudi končni rezultat. Ker si v njem ne želimo grudic, smo poiskali recept pariške restavracije Jamin, ki je leta 1980 prejela Michelinovo zvezdico ravno zaradi pireja. Vas zanima, kakšna je njihova skrivnost?

Kot je za portal Saveur.com pred leti povedal žal že preminuli chef Joel Robuchon, je bistveno, da krompir po kuhanju ohranimo še topel, tudi po tem, ko mu dodamo hladno maslo. Kuhan krompir je po njegovem mnenju najbolje mečkati s pasirnikom za krompir, saj bo tako zagotovo brez grudic. Predvsem pa ne smemo pozabiti na maslo. Tega dodajamo v razmerju ena proti dva, kar pomeni 500 gramov na kilogram krompirja. To se vam morda zdi ogromno, a ko boste poizkusili to razmerje, si boste želeli le še takšnega pireja.

Robuchonov krompirjev pire

  • 1000 g rumenega krompirja
  • sol po okusu
  • 60 ml mleka
  • 500 g surovega masla

Priprava

1. Cele in neolupljene krompirje zavrite v soljeni vodi in kuhajte približno 25 minut, da postanejo čisto mehki. Odcedite in pustite, da se malo ohladijo. Medtem v drugi kozici zavrite mleko in ga odstavite.

2. Olupite krompir in ga pretlačite s pasirnikom ter nato postavite na srednje velik ogenj. Z gumijasto spatulo neprestano mešajte, da krompir postane bolj puhast in malce osušen, približno 2 minuti.

3. Nato znižajte ogenj, po kosih vmešajte maslo, da vse skupaj postane kremasto.

4. Na koncu prilijte mleko, še enkrat premešajte in solite po okusu. Postrezite takoj.

Preberite še: Ocvrti jurčki v drobtinah iz ajdovega kruha

Fotografija: Fudio/Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed