Zamrzovanje krofov: da ali ne

Krofi, flancati, miške in ostalo cvrtje je te dni še posebej aktualno. In ker nas sprašujete, ali lahko našteto (z izjemo mišk, ki jih praviloma pripravimo toliko, da jih še tople pojemo) zamrznemo, smo se podali po odgovore med izkušene gospodinje.

Že dan po cvrtju krofi niso več tisto, kar pričakujemo od njih. Da ne bodo kot izsušene slive, pa je ključno, da jih shranite v neprodušno plastično vrečko ali posodo. Atmosfera jih bo obvarovala pred izsuševanjem in čez noč bodo ostali še nekoliko mehki in puhasti. Boljša rešitev pa se mnogim zdi zamrzovanje. O koristnih nasvetih smo se pozanimali na eni od slovenskih tržnic, kjer je nekaj stojnic vselej rezerviranih za domače pekovske dobrote, med katerimi tudi med letom ne manjka krofov in flancatov.

Preberite še: To je živilo, ki ga nikoli ne smete zamrzovati

Pospravimo v vrečko za zamrzovanje

»Jaz jih sicer ne, vendar imam nekaj strank, ki kupijo večjo količino doma ocvrtih izdelkov. Kot pravijo, v vrečko za zamrzovanje potem zaprejo krof oziroma flancat, vsakega posebej, in izdelek shranijo v zamrzovalnik. Nato zvečer iz zamrzovalnika vzamejo eno vrečko – vsebina se do jutra lepo odtaja, krof oziroma flancat pa sta nared za zajtrk,« nam je povedala ena od prodajalk.

Druga prodajalka domačih dobrot je omenila še nekaj: »Enkrat, ko mi je po tržnici ostalo malo več izdelkov, sem zamrznila nekaj krofov. Z odmrznjenimi nisem bila zadovoljna, kajti navzeli so se vonja po mesu, čeprav sem jih pred tem skrbno shranila v vrečko. Je pa res, da je moj zamrzovalnik manjši, tisti, ki ima le nekaj predalov, tako da je bil morda tu problem.«

Nato se je v pogovor vmešala še naključna mimoidoča, ki je vprašanje o tem, ali krofe lahko zamrznemo, preoblikovala v novo vprašanje: »Zakaj pa ne? Jaz jih in so, potem ko se na sobni temperaturi odtajajo, prav tako dobri, kot recimo zdajle.«

Morda vas zanima še: Vse, kar morate vedeti o zamrzovanju sladic

Lahko jih pogrejemo

Še nekaj smo izvedeli, ko smo se zaklepetali s sogovornico, ki že več kot desetletje peče kruh v krušni peči, takole v pustnem obdobju pa se zna zgoditi, da iz njene kuhinje med kupce pridejo tudi slastni krofi: »Krofe lahko zamrznemo. Če jih hočemo, ko so že odtajani, pogreti, pa lahko storimo tudi to, in sicer jih za nekaj minut potisnemo v pečico, ogreto na 100 stopinj Celzija. Ko se pogrejejo, je nujno, da jih postrežemo takoj.« Mi kot namig dodajamo še, da se bo odlično izkazala tudi mikrovalovna pečica.

Kakorkoli se boste odločili, pa eno vselej velja: krofi so najboljši sveži in ko so še mlačni, z njimi pa – tako kot tudi z vsako stvarjo v življenju – ne gre pretiravati.

Priporočamo še: Presenečeni boste, kako bi v resnici morali shranjevati brokoli

Naslovna fotografija: MarinaZg/Getty Images

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana