Tega nikar ne počnite z leseno desko za rezanje

Lesene deske imamo raje od plastičnih, čeprav je treba z njimi ravnati bolj previdno.

Deske za rezanje so v kuhinji nujen pripomoček, a če lahko izbiramo med plastičnimi in lesenimi, pa bomo izbrali slednje. Les je namreč precej bolj estetski od plastike, presenetljivo pa tudi bolj higienski. Dokazano je namreč, da se bakterije prej razvijejo v dotrajanih plastičnih deskah kot lesenih. Čeprav so lepše in bolj čiste, pa od nas zahtevajo, da z njimi ravnamo bolj pazljivo. Zato danes pišemo o tem, česa ne smete početi, ko uporabljate lesene deske.

Ne puščajte jih v pomivalnem koritu

Vsi vemo, da les in vlaga nista dobra prijatelja. Če želimo, da bo deska dolgo služila svojemu namenu, je nikoli ne smemo puščati v pomivalnem koritu. V njem se bo namreč navzela vode in nabreknila, kasneje pa zaradi tega tudi zlomila. Desko zato vedno na hitro očistite pod tekočo vodo in jo nato osušite.

Ne pomivajte jih v pomivalnem stroju

Tudi v pomivalnem stroju bo deska predolgo časa vpijala vodo, zato jo vedno pomivajte ročno. Že po enem ali dveh pranjih v stroju bo namreč počila ali se prelomila na pol. Enako pravilo velja tudi za lesene kuhalnice in žlice.

Ne uporabljajte premastnega olja

Že res, da je leseno desko vsake toliko pametno premazati, a v ta namen ne uporabljajte premastnih olj. Ta bodo namreč oksidirala in na deski pustila premaz grenkega okusa. Raje uporabite olje, ki je namenjeno premazovanju lesa, ki je bolj suho. Seveda pa pazite, da izberete jedilnega.

Ne uporabljajte le ene deske

Čeprav so lesene deske varnejše od plastičnih, to še ne pomeni, da velja za vsa živila uporabljati le eno. Še vedno je nujno, da živila, ki sodijo v rizično skupino, pripravljate na ločeni deski. Seveda govorimo o mesu, jajcih in podobnih sestavinah, ki lahko kaj hitro povzročijo okužbe.

Preberite še: Ekspresna čičerkina enolončnica

Fotografija: PeopleImagesff/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed