Ocenjujemo gostilne: Pop’s Pizza in Sport, Ljubljana

Ob nabrežju Ljubljanice pečejo v sredini tanko in sočno pico s krhko in hrustljavo skorjo.

Vse odkar je neapeljski pizzaiolo Raffaele Esposito v čast kraljici Margheriti Savojski pred natančno 130 leti pripravil pico margherito v barvah italijanske zastave rdeče (paradižnik), bele (mocarela) in zelene (bazilika), poteka iskalna akcija za najboljšim približkom prave napolitanske pice. Tudi Greg Yurkovich je sedel na ta vlak, dolgo iskal ta približek, se izpopolnjeval v Neaplju ter naposled našel pravšnjo kombinacijo visokokakovostne moke (običajno tipa 00), več kot 24-urne fermentacije testa, pravilne obdelave in peke ter nadeva iz vrhunskih in tradicionalnih sestavin. Ob nabrežju Ljubljanice je skupaj s Sebastijanom Raspopovićem odprl picerijo Pop”s Pizza & Sport in pripeljal med nas kulturo v sredini tanke in sočne pice, ki jo obkroža vselej krhka, lahkotna, nabrekla ter hrustljava skorja.

Dobro je vedeti: Vrsta ponudbe: picerija. Naslov: Pop’s Pizza in Sport, Breg 2, 1000 Ljubljana. Tel: 059 828 480. Splet: @popsplacepizza. Urnik: Odprto vsak dan od 12. do 24. ure. Degustacijski meni: ne. Vinska klet: okoli 15 etiket.

Foccacia in burratina s sladkobnimi češnjevimi paradižniki, olivami iz Apulije ter gremolato

Ob specialni opečnati peči, ki jih izdeluje Stefano Ferrara, prav tako iz Neaplja, si je tedaj na nabrežju ob italijanskih kanconah – vsem na očeh – prepeval pizzaiolo Cristiano De Rinaldi, tudi iz Neaplja. Njihove pice smuknejo v razbeljeno peč (pri 450 stopinjah) samo za minuto. Iz nje je potem prispela tudi focaccia, preprosta, a učinkovita jed, obložena s 16 mesecev sušenim pršutom iz slovite pršutarne San Daniele. Focaccia je bila tudi nekakšna predstavitev njihove vizije, uvod v prijetno in okusno prepletanje napolitanske kulinarične scene. Šla je izvrstno tudi z njihovo zamislijo burratine s sladkobnimi češnjevimi paradižniki, olivami iz Apulije ter gremolato iz limon in bazilike. Bil je to osvežujoč poletni krožnik, v središču katerega se je nastavljala burata iz neznansko kremaste smetane, ovite v mocarelo. Končno usedlino smo hedonistično pomazali s foccacio in bili navdušeni.

Foccacia friulana

Cezarjeva solata

Nekaj manj smo bili z njihovo inačico cezarjeve solate, ki je bila sicer lahka, neredilna, preprosta in nevsiljiva, prav poletna, prelita z domačim in okusnim dresingom ter posuta s hišnimi krutoni. Vse lepo in prav, ko bi le trakovi narezanega in mariniranega piščanca oddajali malo več sočnosti in okusa.

Cezarjeva solata

Vino in pice

Čeprav se je v picerijah že zdavnaj razpaslo prepričanje, da je pivo pravzaprav edina možna pijača, lahko ob primernem vinu pica – samo še bolj tekne. Zaradi paradižnikove mezge, ki vendarle določa osnovni okus, priporočamo rdeča vina z nekaj višje kisline, denimo, barbero, sangiovese (iz česar je tudi chianti), modri pinot, modro frankinjo in cviček. Pa tudi bela razblinjajo zarjavelo teorijo o pici in pivu. V Pop”s Pizza & Sport izberite, na primer, livon friulano, letnik 2017. Tudi mi smo bili navdušeni nad njegovo mandljevo cvetico, nektarino in limonino skorjo, prijetno svežino in sadnostjo v ustih. Nevsiljivo vino je šlo pravzaprav k vsem. Lavrenčičeva bela burja, letnik 2017, je bilo zahtevnejše, a neverjetno bogato vino, zaradi česar se je še najbolje bratilo s pico, imenovano brooklyn. Zaradi nadrobljene klobase ter furlanske koromačeve salame, ob kateri naj bi užival sam ​Al Capone, je bila ta sicer okusna, s sirom vred pa močna in kar malo mafijska. Pravo nasprotje je bila ammore mi, s praženimi jajčevci in artičokami, dimljenim sirom iz kampanjskih bivolov ter parmezanom. Če je bila ona moška pica, je bila ta, ne zamerite, ženska, ki je v prepletu odličnih okusov in perfektnega testa z lahkoto spolzela po grlu.

Pica brooklyn

 

Pica ammore mi

Najboljši tiramisu

Kot je tudi eden najboljših tiramisujev, kakršnega že dolgo nismo jedli! Nemasten, sočen, blag in tako mlečen, ne natrpan z rumom in drugimi dodatki, samo slaščičarska krema, maskarpone, in že ga ni bilo več.

Tiramisu

Ocena okusojedcev

Hrana, vino: 8
Postrežba: 9
Cena/kakovost: 9
Vtis skupaj: 8,6
Končna ocena: 4

Še več naših ocen najdete tukaj.
Na Mični ne spreglejte: 9 oblačilnih trikov zrelih žensk, ki so vedno videti mlajše

 

Naslovna fotografija: Marko Ocepek Photography

 

 
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana