Hitro kosilo iz voka: pražen piščanec z zelenjavo, arašidi in rižem

Manj kot trideset minut bo preteklo od začetka priprave do postrežbe te preproste, a nadvse okusne jedi z mehkim piščančjim mesom in hrustljavo zelenjavo.

Vok je posoda, ki nam omogoča izjemno hitro kuho, ob kateri ohranjamo hranilne vrednosti sestavin. V njem pražimo po kitajski tehniki, poznani pod besedo stir fry, po kateri poimenujemo tudi jedi.

Osnovno pravilo kuhanja v voku je hitro praženje, ki traja le nekaj minut, zato moramo biti še posebno pozorni, da zelenjave ali mesa ne zažgemo oziroma prekuhamo. A brez skrbi, tokrat vam bo uspelo, tako kot mora! Za vas imamo nekaj preprostih namigov za dober rezultat, ki si jih velja zapomniti.

Predpriprava je ključna

Ko se vok segreje, ni več časa za razmišljanje, kaj in koliko nečesa potrebujemo, zato je pomembno, da narežemo meso, zelenjavo, pripravimo začimbe in odmerimo količine, še preden prižgemo ogenj.

Večji kosi mesa in zelenjave

Sestavine režemo na večje kose, da pridobimo na površini, ki se bo v vroči posodi lahko lepo zapekla. Zelenjavo režemo diagonalno, meso pa pravokotno na vlakna, saj tako ohrani več sočnosti in je hitreje pečeno.

Količina

Posode ne smemo preveč napolniti, sicer zelenjava ne bo ostala hrustljava, kakršna mora biti. Jed moramo med praženjem ves čas mešati.

Izjema: arome

Edini del, ki se v voku opravi na nizki temperaturi in počasi, je praženje začimb, dišavnic, ingverja, česna, limonske trave … Gre za prvi in najpomembnejši korak, ki predstavlja temelje okusa praženega obroka, a ker nismo vešči tehnike, tega ne opravimo tako, kot bi morali. Začimbe zažgemo, zaradi česar nam jed greni, ali pa jih dodamo šele na koncu, tako da se okusi ne morejo pravilno razviti in povezati. Nova začimbna mešanica Fant chicken wok brez dodatnih ojačevalcev poskrbi, da ta korak preskočimo, hkrati pa se izognemo nakupu nekaterih težje dostopnih dodatkov. Popoln okus je zagotovljen!

Malo sekljanja in praženja in mešanica za vok Fant se spremeni v domiselno jed za tri osebe, pripravljeno v trenutku!

Sestavine

  • olje za vok
  • piščančje prsi
  • 2 majhni bučki
  • pol šopka špargljev
  • rdeča paprika
  • zeleni del mlade čebule
  • mešanica začimb FANT chicken wok
  • po želji: sol, poper ali sojina omaka
  • arašidi
  • 250 g riža basmati

Priprava

1. Piščančje prsi narežemo na trakce ali kocke, bučke na centimeter debele kolobarje, šparglje diagonalno na daljše kose, papriko ravno tako.

2. Vok postavimo na ogenj, ga segrejemo in dodamo 2 žlici olja.

3. Dodamo narezane piščančje prsi in jih pražimo tri minute. Neprestano mešamo. Ko je meso nared, piščanca preložimo na krožnik.

4. V vok dodamo novo žlico olja in narezano zelenjavo. Pražimo največ tri minute in neprestano mešamo.

5. Meso vrnemo v vok.

6. V skodelico nalijemo 300 ml mlačne vode, vmešamo vsebino vrečke FANT in dolijemo v vok. Vse skupaj kuhamo še 5 do 8 minut.

7. Riž skuhamo v vodi po navodilih na embalaži.

8. Omako po potrebi začinimo s soljo, poprom ali sojino omako in jo ponudimo z rižem, posujemo z arašidi in nasekljano mlado čebulico.

Kuhanje bo še bolj zabavno s pestro izbiro začimbnih mešanic Fant, ki bodo obogatile vaše kulinarično stvaritve svetovnih kultnih jedi, kot so paella, čili z mesom, piščanec iz voka, govedina stroganov in tortilja, ki je prejela kar 3 zvezdice superior taste award.

 

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed