Najokusnejše velikonočne dobrote

Ste že razmišljali, s katero dobroto boste letos za veliko noč razveselili svoje bližnje in obogatili praznično obloženo mizo?

Želite speči malo drugačno velikonočno potico, boste pripravili pinco, spletli klasično pletenko in šunko v testu? Za vas je Fala slonček s svojimi pomočniki pripravil nekaj najboljših, pa vendar malo drugačnih in posebnih receptov za okusne kvašene dobrote, brez katerih za veliko noč res ne gre.

Orehova potica z dateljni

Testo:
½ kocke kvasa Fala
2 dl mleka
45 dag bele moke
9 dag kisle smetane
7 dag masla
3 dag sladkorja
1 rumenjak
1 jajce
1,5 male žličke soli

Nadev:
60 dag orehov
2,5 dl sladke smetane
0,5 dl ruma
2 beljaka
18 dag sladkorja
15 dag dateljnov
1 jajce za premaz

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo vse druge sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo in postane testo gladko ter odstopa od posode. Posodo pokrijemo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Dateljne razrežemo na majhne koščke. Sladko smetano zavremo in z njo poparimo orehe. Beljaka stepemo ob postopnem dodajanju sladkorja v trd sneg. V nadev vmešamo rum in beljakov sneg.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo počivati nekaj minut, nato pa razvaljamo na pravokotnik. Premažemo ga z nadevom, posujemo koščke dateljnov in zvijemo v zavitek. Tega položimo v pomaščen model in pustimo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo eno uro pri 175 °C.
Pečeno potico vzamemo iz pečice, jo pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo iz modela na krožnik (gornji del potice v modelu je na dnu krožnika) in ohladimo do konca.

Potica s kuhanim pršutom

Testo:
1 kocke kvasa Fala
4 dl mleka
900 g bele moke
120 g kisle smetane
70 g masla
60 g sladkorja
4 žlice olja
2 jajci
1 rumenjak
2,5 male žličke soli

Nadev:
350 g kuhanega pršuta
150 g sira feta
1 jajce
1 žlica kisle smetane
1 jajce za premaz

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo vse druge sestavine brez maščobe in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, med mešanjem dodajamo zmehčano maslo in olje, na koncu na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo in postane testo gladko. Posodo pokrijemo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Med tem zmešamo jajce, kislo smetano in sir feta, kuhan pršut narežemo na tanke rezine.

Spočito testo razvaljamo na pravokotnik. Premažemo ga z nadevom in posujemo nasekljani pršut ter zvijemo v zavitek. Tega položimo v namaščen model in damo ponovno na toplo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo pri 175 °C približno 50 minut, da se dobro prepeče. Pečeno potico pustimo nekaj minut v modelu, kasneje pa jo še mlačno stresemo iz njega in pustimo, da se do konca ohladi.

Pletenka s kandiranim sadjem in rozinami

Testo:
½ kocke kvasa Fala
1 dl mleka
350 g bele moke
90 g kisle smetane
45 g masla
40 g sladkorja
2 rumenjaka
2,5 male žličke soli

Nadev:
250 g oranžata (kandirana lupinica pomaranče)
250 g citronata (kandirana lupinica limone)
250 g rozin
1 jajce za premaz

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo vse druge sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, med mešanjem dodajamo zmehčano maslo, na koncu na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo in postane testo gladko ter odstopa od posode. Posodo pokrijemo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Vzhajano testo pregnetemo, razdelimo na 120–150 g težke kose; za eno pletenko bomo potrebovali tri kose. Vsak kos razvaljamo na ozek podolgovat trak. Po prvem posujemo rozine, po drugem kandirano limonino lupinico, po tretjem kandirano pomarančno lupinico. Vsak kos zvijemo v tanek in dolg zavitek, tega pa še malo povaljamo, ker ga bomo uporabili kot pramen pletenke. Vse tri kose nato postavimo enega poleg drugega in spletemo kito. Pustimo jo na toplem vzhajati. Enako oblikujemo vse druge kose.

Vzhajano pletenko premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo 25 minut na 175 °C.

Velikonočni menihi z nadevom

Testo za 4 menihe
½ kocke kvasa Fala
1,25 dl mleka
450 g bele moke
120 g kisle smetane
90 g masla
30 g sladkorja
2 rumenjaka
1 jajce
1,5 male žličke soli

Nadev:
250 g kokosove moke
100 g suhih sliv
40 g sladkorja
1,5 dl sladke smetane
2 beljaka
1 žlica ruma
lupinica bio limone
1 jajce za premaz

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo vse druge sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, med mešanjem dodajamo zmehčano maslo, na koncu na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo in postane testo gladko ter odstopa od posode. Posodo pokrijemo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Suhe slive skuhamo v toliko vode, da jih le prekrije. Biti morajo povsem mehke, voda pa skoraj povreti. Prilijemo smetano, da tudi ta zavre. Kuhane slive zmešamo s paličnim mešalnikom, dodamo kokosovo moko in damo hladiti. Beljak stepemo v trd sneg ob postopnem dodajanju sladkorja in ga dodamo mlačnemu nadevu, primešamo naribano lupinico, rum in do konca ohladimo.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na 100–120 g težke kose in pustimo počivati nekaj minut, nato pa vsak kos razvaljamo na ozek in dolg pravokotnik. Na tanko ga premažemo z nadevom in zvijemo v tanek zavitek. Po dva zavitka položimo na papir za peko in ju skupaj prepletemo, tako da pustimo prostor za en pirh (če želimo, seveda lahko vpletemo tudi dve jajci). Če nočemo, da bi se pirh prijel na testo, ga lahko premažemo z oljem.

Meniha s pomočjo papirja za peko prestavimo na pekač in ga pustimo vzhajati. Enako oblikujemo tudi druge menihe.

Vzhajane menihe premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih dobre pol ure pri 175 °C, da se lepo obarvajo.

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed