Nenavadna sestavina, ki bo zagotovo postala stalnica v vaši kuhinji

Ljubitelji dobre in okusne hrane se velikokrat znajdemo pred dilemo – ali izbrati okusno in kalorično nabito jed ali raje posegati po nizkokalorični hrani neizrazitega okusa.

A brez skrbi – obstaja prav posebna sestavina, zaradi katere bodo vaše jedi kljub veliko manjši kalorični vrednosti ostale okusne. Ta sestavina nosi zanimivo ime: konjak glukomanan.

Kaj je konjak glukomanan?

Konjak glukomanan je naravna brezbarvna topna vlaknina, ki je v rastlini konjak. Ker ima veliko vsebnost prehranskih vlaknin (65 %), pomaga vzdrževati normalno prebavno funkcijo in ugodno vpliva na prebavni sistem. Glukomanan se ponaša s super absorpcijsko sposobnostjo, zaradi česar lahko nase veže tudi do 300-krat več vode od lastne teže. Tako se razširi v želodcu in ustvari občutek sitosti, zato dejansko ne moremo zaužiti tolikšne količine hrane, kot bi jo sicer. Povrh vsega pa v prebavnem traktu zmanjšuje absorpcijo ogljikovih hidratov in holesterola. Zato ni presenetljivo, da je po evropski zakonodaji glukomanan edino živilo z znanstveno dokazanimi učinki na hujšanje, ki jih je potrdila Evropska agencija za varnost hrane (EFSA).

Kako se uporablja konjak glukomanan?

Uporablja se za zgostitev jedi, kot so juhe, mineštre in omake, kot vezivo pri peki kruha, pit, tortnih nadevov, palačink, desertov in peciva, za pudinge, kot želirno sredstvo ali kot nadomestilo za jajca. Odlično je pri peki in kuhanju, sploh če bi se radi izognili navadni moki ali škrobu.

Če uporabljamo konjak moko za hujšanje ali vzdrževanje ravni holesterola v krvi, damo čajno žličko konjak moke v kozarec hladne vode in hitro premešamo. Napitek popijemo takoj, ko v vodi ne vidimo več kepic in še preden se konjak moka začne zgoščevati.

Za lažjo predstavo, kako lahko to nenavadno sestavino uporabljate v svoji kuhinji, smo vam pripravili 3 preproste recepte.

Torta brez peke

Ko ste na tesnem s časom, a želite vseeno pripraviti okusno sladico, je torta brez peke vsekakor prava izbira. Sama priprava vam bo namreč vzela samo 15 minut, torta pa bo počakala v zamrzovalniku vse do serviranja.

 

 

Sestavine:

Spodnja piškotna plast:

* 250 g polnozrnatih piškotov

* 125 g grškega jogurta

 

Sadna krema:

* 300 g grškega jogurta

* 500 g borovnic in/ali jagod

* 1 banana

* 2 žlici kokosovega sladkorja

* 2 žlički (pribl. 6 g) konjaka glukomanana

* nastrgan kokos ali sadje za dekoracijo

Priprava:

Spodnja piškotna plast: Zdrobimo piškote in jim dodamo grški jogurt. Mešamo, da se sestavine dobro povežejo in piškoti vpijejo jogurt. V model za torto (26 cm) razporedimo piškotno maso, da pokrije dno.

Sadna krema: Vse sestavine za kremo damo v mešalnik in zmešamo. Kremo vlijemo v tortni model, v katerem je piškotno dno.

Za vsaj pol ure postavimo v skrinjo, da se krema zgosti. Na koncu lahko torto okrasimo z nastrganim kokosom in poljubnim sadjem.

Sirni kruhki brez glutena

Si želite hiter, preprost in nizkokaloričen prigrizek? Nič lažjega. Sirni kruhki brez moke bodo očarali tako odrasle kot tudi otroke, saj imajo super puhasto teksturo. Recept vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov in je primeren tudi za LCHF-način prehranjevanja ter za vse, ki ne smejo uživati glutena.

Sestavine za 6–8 kruhkov:

*3 jajca

*1 žlica kokosovega olja

*3 žličke (pribl. 9 g) konjaka glukomanana

*1 žlica pecilnega praška

*3 žlice vode

*ščep soli

*80 g naribanega parmezana

*bazilika po želji

Priprava:

Z mešalnikom penasto vmešamo jajca.
Dodamo kokosovo olje, vodo, sol, pecilni prašek in ponovno premešamo.
Upočasnimo mešanje in počasi v zmes dodajamo dve žlici konjaka glukomanana ter nariban parmezan.
S kokosovim oljem namastimo pekač za mafine, vanj vlijemo testo in pečemo 15 minut pri 180 stopinjah.
Pečene kruhke okrasimo s svežo baziliko. Paziti moramo, da ne dodamo preveč konjaka, ker v tem primeru kruhki ne bodo puhasti.

Panna cotta s sadnim prelivom

Če ste se do zdaj izogibali slastne panna cotte, ki je prava kalorična bomba, če jo seveda delamo po originalnem receptu, boste več kot navdušeni nad tole različico. Beli sladkor bo nadomestil brezkalorični eritritol, namesto želatine pa bomo uporabili konjak glukomanan. Tako bo tale slavna strjenka ohranila svoj okus in teksturo, hkrati pa izgubila veliko nepotrebnih kalorij.

Sestavine za 3 osebe:

* 3 dl tekoče sladke smetane

* 0,5 dl mleka

* 30 g eritritola

* 1 žlička (pribl. 3 g) konjaka glukomanana

* ščepec vanilje

 

Preliv:

* 300 g svežih jagod in malin

* 30 g eritritola (jaz sem uporabila eritritol v prahu, gre za sladilo brez kalorij)

* ½ limete

Priprava: 2 dl smetane, eritritol, pol decilitra mleka in 1 žličko glukomanana vlijemo v mešalnik ter 2 minuti mešamo. 1 dl smetane stepemo posebej ter jo narahlo primešamo k drugim sestavinam. Dobljeno panna cotto razporedimo v želeno število kozarčkov. Odvisno, kakšno velikost porcije želimo. Za 15 minut postavimo v hladilnik, da se panna cotta zgosti. S paličnim mešalnikom zmešamo sadje, limeto in eritritol. Preliv enakomerno porazdelimo v kozarčke. Za vsaj 1 uro postavimo v hladilnik.

Pa dober tek : )

 

1. Bio konjak glukomanan znamke Malinca najdete v spletni trgovini Malinca, v vseh prodajalnah dm in hipermarketih Mercator.

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed