Oktober v znamenju šampinjonov

V rožnatem oktobru, svetovnemu mesecu ozaveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri Slovenkah, pri HOFERju pozivajo k zdravi prehrani kot enemu od pomembnih vidikov skrbi za zdravje.

V ta namen so oktobra v trgovinah HOFER na voljo šampinjoni v roza embalaži in od vsakega prodanega paketa pa 10 centov namenjajo programu ROZA, ki ga Slovensko združenje Europa Donna organizira v podporo bolnicam z rakom in njihovim svojcem. Da so šampinjoni zdrava izbira in omogočajo pripravo številnih receptov, so pred nekaj dnevi na kuharskem dogodku dokazali tudi številni znani obrazi, ki so v družbi ambasadorjev, Marka Potrča in Jane Koteska, zavihali rokave in kuhali za dober namen. S svojo udeležbo so tako slovenskemu združenju Europa Donna že namenili začetno donacijo v višini 2.200 evrov.

Priprava šampinjonov v dvajsetih minutah

Znani kuharski pari so si nadeli predpasnike in se lotili dela. Ura jim ni bila naklonjena, saj so imeli za pripravo zgolj dvajset minut, kar pa je bilo dovolj, da so pripravili dve jedi s šampinjoni. Za kruhke z jesenskim pridihom so uporabili avokadov pire, ki so mu dodali nekaj kapljic limonovega soka, ga nežno posolili in začinili ter namazali na rezino popečenega polnozrnatega kruha. Šampinjone so popekli v ponvi na žlici olivnega olja in jim dodali žličko sojine omake za okus. Ohlajene so razporedili po avokadu ter jed popestrili s semeni granatnega jabolka in timijanom. Tudi drugi recept je vseboval popečene šampinjone, ki so se z dodatkom indijskih oreščkov, zelene čebulice, kaper, sušenega paradižnika in gorčice, s pomočjo mešalnika, hitro pretvorili v okusno pašteto. Zbrane recepte je prispevala Barbara Radojlović – Barbarella, ki je vsako jed tudi poskusila in na koncu ob pomoči komisije določila zmagovalni kuharski par.

Zdrava izbira v podporo bolnicam in njihovim svojcem

Naziv zmagovalne jedi je pripadel kuharskemu paru, baletniku Lukasu Zuschlagu in pevki Hanni Mancini, ki je z nasmehom na obrazu povedala, da je zmaga na tovrstnem dogodku dobra spodbuda, da se bo v prihodnje raje zadrževala tudi v domači kuhinji. Šampinjoni pa niso priljubljena izbira zgolj jeseni. Ambasadorka najbolj roza meseca v letu, Jana Koteska, ki je prebolela raka na dojki, je povedala, da se je pomena zdrave prehrane resno začela zavedati v času svoje bolezni, šampinjone pa si rada pripravi na različne načine. »Obožujem popečene šampinjone z jajci, rada pa si jih privoščim tudi surove na solati.« Podobno mnenje o šampinjonih ima tudi ambasador Marko Potrč, ki jih rad dodaja različnim jedem. »Ko gremo z družino na pico, naročim dvojno količino šampinjonov, saj jih imam neverjetno rad.« Športni navdušenec je še povedal, da mu je vseeno, ali so beli ali rjavi, veseli pa ga, če jih najde v roza paketu, saj dobro ve, da bo tako prispeval tudi Slovenskemu združenju Europa Donna in se zavzel za zdravje in pomoč ljudem, ki so zboleli za rakom.

Za vsak roza paket šampinjonov, ki ga boste kupili v oktobru, bo HOFER namenil 10 centov slovenskemu združenju Europa Donna za nadgradnjo psihosocialne podpore bolnicam in njihovim svojcem v okviru programa ROZA.

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana