Ostanimo doma in pojdimo v Italijo

Sosede Italijane lahko spoznamo tudi skozi njihovo izvrstno kulinariko, saj nas njihova hrana in vino popeljeta vse do juga.

Ker za potovanja ali daljši izlet časi niso ravno pravšnji, zakaj ne bi delček Italije prišel k vam domov v obliki izvrstne kulinarike naših sosedov. Italija namreč ni le pica, ki jo znajo sicer zelo dobro pripraviti tudi pri nas, je veliko več. Popotovanje po tej raznoliki državi Apeninskega polotoka se začne že pred glavnim obrokom, s predjedmi, ali kot rečejo zahodni sosedje, antipasti.

Začnimo na severu z znanima milansko in veronsko salamo, skozi Rim in regije srednje Italije nas popelje salama ventriciana, naj jugu, v Kalabriji, radi postrežejo caciospianato, pekoče začinjeno in s sirom obloženo salamo. Italijani izdelujejo tudi izjemne sire, kot sta trdi toskanski pecorino in mehki scamorza. K salami in siru se priležejo tudi sušeni paradižniki, zelene olive in kapre. Seveda že pri predjedeh ne gre brez odličnih italijanskih vin, kot je znani barbaresco, ki ga tradicionalno pridelujejo v Piemontu, regiji v okolici Torina.

Italijani obožujejo testenine, ki so lahko tudi zelo enostavne za pripravo. V okolico Bologne nas pripeljejo s šunko ali mocarelo polnjeni cappelletti ali triangoli, ki jih prelijemo s paradižnikovo omako in dodamo baziliko. Lahko se lotimo tudi priprave lazanje, ki je ena najstarejših testeninskih jedi in izvira iz Neaplja, mesta na jugu italijanskega škornja. Lazanj je več, verjetno najbolj znana je mesna bolonjska, lahko pa se lotite tudi priprave zelenjavne, recimo s špinačo, bučkami ali jajčevcem. Vino naj nas popelje skozi regije Lombardijo, Trentino in Furlanijo, severno od prelepih mest Verone in Benetk. Tam rastejo trte, iz katerih pridelujejo rdečo kapljico z imenom marzemino.

Vsepovsod po svetu poznajo slavni gelato, sladoled, ki naj bi ga izumili na Siciliji. Po glavni jedi si tako privoščite nekaj kepic z okusom kakava, amareta ali tiramisuja. Sladico tiramisu je sicer možno pripraviti na različne načine. Poleti jo Italijani radi pripravijo z okusom jagode, vendar se za jesensko vreme bolj prileže tista z okusom kave. Ob koncu kulinaričnega potovanja si privoščite še odlično kavo. Te si seveda niso izmislili Italijani, vendar je njihova priprava kave na sto in en način skozi stoletja postala zaščitni znak te lepe, zanimive in kulinarično izjemno bogate dežele.

Za spoznavanje Italije torej ni treba daleč, le do prvega Lidla.

Sestavine, ki bodo v vas prebudile kulinarični navdih Italije, najdete od 19. oktobra v Lidlovih trgovinah po vsej Sloveniji.

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana