Pet namigov za popolne sarme

Vam na prazničnem jedilniku manjka še pika na i, s katero boste gotovo navdušili svoje bližnje? Rešitev imate tako rekoč pred nosom – preizkušene jedi, ki jih okušamo skozi generacije, so namreč vedno dobra ideja.

Jedi, katerih okus ima učinek proustovske magdalenice; popeljejo nas v otroštvo, ko so nas z njimi razvajale mame in babice in se je ob njih zbirala vsa družina; tiste, ki imajo še danes posebno mesto v naših kuhinjah in na naših mizah. Ki so enako okusne ali še boljše dan ali dva po tem, ko so bile skuhane, in si jih lahko pripravimo na zalogo tako, da shranimo v zamrzovalnik.

Hrana, ki poboža

Ste ob tem zasanjano pomislili na polnjene paprike in sarme? O njih v eni svojih skladb prepeva tudi priljubljeni Challe Salle: »… sedela na balkonu in skupi jedla sarme.« Nasitijo nas in pogrejejo; hkrati pa so priljubljena praznična jed, ki naj bi blažila mačka po prekrokanih nočeh, kot je silvestrska. Kislina zeljnih listov namreč deluje razstrupljevalno in pomirjevalno.

S sarmami, ki so vrsta dolm, znanih predvsem v Sredozemlju in bližnjevzhodnih državah – jedi, pri katerih zelenjavo napolnimo z nadevom iz mletega mesa in riža, – boste navdušili mlado in staro, hkrati pa ubili dve ali več muh na en mah: dosegli občutek sitosti, jih imeli dovolj za večkratno kosilo ali večerjo (če jih pripravite na zalogo) in izboljšali počutje.

Pet namigov za popolne sarme

Sarme oziroma dolme v državah, od koder izvirajo, pečejo v pečici; pri nas smo jih navajeni kuhati na štedilniku, v vodi, skupaj s kosom mesa, ki jih naredi še bolj sočne, na primer s prekajenimi svinjskimi rebrci. Z vami delimo še nekaj namigov za popolne sarme:

  1. Za sarme uporabite večjo zeljno glavo. Liste lahko uporabite za podlogo na dnu lonca; preostanek pa skuhate npr. v joti.
  2. Skrivnost nepozabnega okusa je v začimbni mešanici. Da bo okus točno takšen, kot se ga spominjamo, razmerje med začimbami pa pravilno in enakomerno, si pomagajte s predpripravljeno začimbno mešanico Fant.
  3. Kuhajte jih v višjem, širšem loncu.
  4. Sarme zmerno napolnite z nadevom in jih kuhajte s stikom navzdol. Tako je verjetnost, da bi razpadle, manjša. Po potrebi sproti dolijte še kaj vode.
  5. Skuhate in shranite jih lahko že dan pred pogostitvijo – še boljši okus zagotovljen!

Preprost recept za praznične sarme

Marsikomu se priprava sarm ali polnjenih paprik zdi zamudno, morda celo prezahtevno opravilo. Recept, ki ga prilagamo, pa je hiter in enostaven ter tako primeren za vsako kuhalnico, pa naj bo začetnikova ali strokovnjakova.

Za pripravo štirih obrokov potrebujete 500 g mletega mesa in 100 g riža. Vsebino vrečke zmešajte s 100 ml mlačne vode in pustite stati nekaj minut. Pripravljenemu Fantu dodajte 500 g mletega mesa in približno 100 g riža ter dobro premešajte. Z zmesjo nadevajte paprike ali pripravite sarme z listi kislega ali svežega zelja. S to mešanico lahko nadevate tudi bučke, čebulo in podobno.

Naj vam tekne – pa srečno!

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana