Regrat pomaga pri hujšanju – 4 recepti, ki jih morate poskusiti

Regrat je prava zakladnica zdravja. Ne le da je poln vitaminov in mineralov, je tudi bogat vir vlaknin in močnih oksidantov. V primerjavi s špinačo ima regrat 8-krat več antioksidantov, 2-krat več kalcija in 5-krat več vitaminov K in E. Naj bo ta pomlad čas, ko boste svoje telo razvajali s slastnimi regratovimi recepti!

Ste vedeli, da lahko regrat pomaga tudi pri hujšanju? Tukaj lahko preberete vodnik, ki so ga o tem bogatem viru hranilnih snovi pripravili v salonu Linea Snella.

Predstavljamo vam 4 mamljive recepte z regratom, ki jih preprosto morate poskusiti.

1. Regratova solata s kamutom

Okusna regratova solata s kamutom in zelenjavo je odlična izbira za vse, ki želite izgubiti odvečne kilograme.

Sestavine

– 0,5 kg rumene (ali navadne) pese
– ½ žlica olivnega ali kokosovega olja
– 1 strok česna
– ½ čajne žličke soli
– 2 večja šopa regrata
– 1 skodelica paprike
– 170 g gob (priporočamo dvotrosni kukmak)
– 1 skodelica kuhanega kamuta (ali drugega polnozrnatega žita)
– PRELIV: sok 1 limone, 1/3 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja, 2 žlici medu, 1 žlica jabolčnega kisa, 1 čajna žlička soli

Priprava

Na žlici olja nežno popražite peso, dodajte česen in sol ter pražite še 2–3 minute. Nato odstranite ponev z ognja. Dobro premešajte vse sestavine preliva in z njim prelijte regrat v veliki skledi. Nato dodajte papriko, gobe, kamut in peso. Vse sestavine dobro premešajte in počakajte okrog 30 minut.

2. Jajca na oko s popraženim regratom

Klasična regratova jed, ki z dodatkom pora in sira feta dobi povsem novo, svežo dimenzijo.

Sestavine

– 4 skodelice regrata
– 2 žlici masla
– 1 por
– 4 jajca
– ¼ skodelice feta sira

Priprava

V slani vreli vodi blanširajte regrat približno 1–2 minuti, nato ga odcedite. V ponvi stalite maslo, dodajte por in nežno pražite okrog 5 minut. Nato postopoma dodajajte blanširan regrat. Ko sta por in regrat že dobro omehčana, je čas za jajca. Ubijte jih na zelenjavo in dodajte še sir feta. Kuhajte toliko časa, da jajca zakrknejo.

3. Prečiščevalna regratova juha s cvetačo

Regratova juha je odlična ne samo za hujšanje, temveč za zagotavljanje dobrega počutja na splošno. Je očarljive živo zelene barve in polna hranilnih snovi.

Sestavine

– 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
– 1 srednje velika cvetača
– 2 šalotki
– 4 stroki česna
– 1 zelenjavna ali piščančja jušna kocka
– 2 veliki skodelici nasekljanega regrata
– ½ srednje velikega avokada
– sol in poper

Priprava

V veliki jušni posodi segrejte oljčno olje. Dodajte nasekljano cvetačo in šalotko. Kuhajte približno 5–7 minut, da se šalotka povsem zmehča, nato dodajte česen. Dobro premešajte in kuhajte približno 1 minuto, nato dodajte jušno kocko in 5 skodelic vode. Dobro premešajte in počakajte, da zavre. Znižajte temperaturo in na srednje visoki temperaturi kuhajte približno 10–15 minut, da je cvetača povsem mehka. Odstranite posodo z ognja in dodajte regrat. Juha naj nepokrita stoji okrog 10 minut, da se regrat dobro zmehča. Nazadnje vmešajte avokado. S paličnim mešalnikom zmešajte juho, da postane povsem kremasta.

4. Zeleni pesto z regratom in pinjolami

Svež in doma pripravljen zeleni pesto je odličen vir hranilnih snovi. Lahko ga uporabite kot namaz ali pomako, prav tako pa lahko z njim popestrite številne glavne jedi – testenine, rižote ipd.

Sestavine

– ½ skodelice pinjol
– 3 stroki česna
– 2 skodelici nasekljanih regratovih listov
– 1 žlica limonovega soka
– 1 žlica naribane limonove lupinice
– ½ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
– ½ čajne žličke soli
– 1 čajna žlička kurkume
– ½ čajne žličke črnega popra
– ¼ skodelice naribanega parmezana

Priprava

Vse sestavine razen parmezana dodajte v multipraktik ali blender. Mešajte, dokler ne nastane popolnoma gladka mešanica. Dodajte parmezan in mešajte še dodatno minuto, da je pesto povsem gladek. Domači pesto lahko v dobro zaprti posodici hranite tri dni.

Pa dober tek!

Priporočamo še: Regrat: Vse, kar morate vedeti ob začetku sezone

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed