Slastni burgerji

Burgerji so enostavna in priljubljena jed, ki se je iz sinonima za hitro prehrano prelevila v pravo gurmansko poslastico.

Burgerji, ki so sicer že dolgo priljubljeni, v zadnjih letih doživljajo nov razcvet. Če smo še pred nekaj leti ob njihovi omembi pomislili na restavracije s hitro prehrano, so danes postali pravo doživetje. Njihova popularnost se kaže v rasti raznih ponudnikov modernih burgerjev, svoje različice ponujajo tudi vrhunske restavracije, izjemno popularni pa so tudi prireditve, povezane z njimi.

Burgerji, ki so po svoji definiciji le pleskavica med prerezano bombetko, so danes postali cela znanost. V njih lahko najdemo nešteto kombinacij sestavin. Uporabljajo se vse vrste zelenjave, nekateri vanje dajejo tudi sadje, na voljo je nešteto omak, različnih bombetk in drugih dodatkov. Kot glavni del burgerja se uporabljajo vse vrste mesa, vedno bolj priljubljene pa so tudi razne vegetarijanske alternative.

Izbira različnih burgerjev, ki jih danes lahko poskusimo pri množici ponudnikov, je res ogromna in težko je določiti, kateri je najboljši. Ker imamo ljudje različne okuse, si perfekten burger najlažje pripravimo sami.

Najboljše je to, da je kljub kompleksnosti novodobnih burgerjev te še vedno zelo enostavno pripraviti. Bolj naporno kot priprava je iskanje sestavin, ki jih bomo uporabili, in poskušanje različnih kombinacij, da dobimo svoj popolni burger.

Pri pripravi burgerja doma vsi skrbno izbirajo svoje najljubše sestavine, ki jih bodo, malokdo pa pomisli, da bi namesto kupljenih bombetk in omak naredil svoje. Večina se najbolj posveča pripravi mesa, ki je za burger res pomembna, vendar ne smete pozabiti na druge sestavine. Da boste svoje burgerje lahko še bolj prilagodili okusu, smo vam pripravili recept za izdelavo domačih bombetk, ki ga lahko prilagajte svojemu okusu, ter recepte za izdelavo domačih pomak za burger. Tako ne boste izbirali le med ponujenimi v trgovini, ampak boste lahko ustvarili res svoj, perfekten burger.

Bombetka za burger

Sestavine (za 4 bombetke)

• 400 g moke
• 10 g svežega kvasa
• 200 ml mlačnega mleka
• 1 žlica medu
• 2 jajci
• 1 žlička soli

Priprava

1. Zmešamo 150 g moke z zdrobljenim kvasom, mlekom, medom in soljo, da dobimo lepljivo testo. Testo pokrijemo in ga na toplem pustimo počivati približno 30 minut.

2. Dodamo preostanek moke, eno celo jajce in en jajčni rumenjak. Zgnetemo v gladko testo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati nadaljnjih 30 minut.

3. Oblikujemo bombetke v velikosti žogice za golf, jih dobro pregnetemo, sploščimo in spet pustimo počivati naslednjih 15 minut.

4. Testo premažemo z jajcem in pečemo še 15 minut pri 180 °C.

Bombetko lahko prilagodite po svojem okusu. Za pripravo paprikove osnovnemu receptu za testo dodajte sladko ali dimljeno papriko, za pripravo kurkumine pa k osnovnemu testu, preden ga pregnetete, dodajte kurkumo.

Ponujamo vam še ideji za domači pomaki za Burger.

Sladko-kisla pomaka

Sestavine (za 800 ml)

• 800 ml jušne osnove
• 1 ½ skodelice sladkorja
• 1 ½ skodelice belega vinskega kisa
• 3 srednje velike čebule
• 6 žlic sončničnega olja
• 10 žlic paradižnikove mezge
• 3 žlice fino nasekljanega ingverja
• 3 žlice koruznega škroba

Priprava

1. Na vročem olju popecite čebulo. Po nekaj minutah po njej potresite sladkor in mešajte, dokler se čebula ne karamelizira. Zalijte z jušno osnovo in kisom, dodajte paradižnikovo mezgo ter ingver in kuhajte, dokler se pomaka ne zgosti. Škrob raztopite v vroči vodi, dodajte k pomaki in na hitro pogrejte.

Domači kečap

Sestavine (za 800 ml)

• 2 stroka česna
• 1 čebula
1 žlica mletega ingverja Kotányi
• 1 rdeča paprika
• 800 g paradižnika iz konzerve
• 8 žlic balzamičnega kisa
• 80 g sladkorja
• 1 žlica limonovega soka
1 žlička morske soli Kotányi 
½ žličke mletega kajenskega popra Kotányi 
1 žlička gorčičnih semen Kotányi 
1 žlička celega črnega popra Kotányi 
1 žlička mletega kardamoma Kotányi 

Priprava

Karamelizirajte sladkor in dodajte fino nasekljano čebulo, česen, poper in limonov sok. Na hitro prepražite, nato pa zalijte s štirimi žlicami kisa. Dodajte paradižnik in kuhajte nekaj časa, nato pa dobro premešajte z mešalnikom. Začinite s kisom, soljo, kajenskim poprom in drugimi začimbami. Kuhajte, dokler se ne zgosti. Precedite in prelijte v čiste kozarce.

Z domačimi pomakami in bombetkami bodo vaši burgerji res edinstveni in narejeni po vašem okusu. Da bodo res dobri, pa morate dobro pripraviti še meso. Izdajamo vam nekaj stvari, na katere morate biti pozorni.

Pri pripravi mesa na pozabite na začimbe. Tudi če meso spečete brezhibno, ne bo imelo takšnega okusa, kot če ga pravilno začinite. Za različne vrste mesa se uporabljajo različne začimbe, da pa si stvar malce olajšate, lahko uporabite pripravljene začimbne mešanice.

Pri mesu je bolje, da ne kupite vnaprej mletega, saj je to velikokrat slabše kakovosti. Kos mesa izberite sami in naj vam ga nato zmeljejo.

Če pečete več pleskavic hkrati, je pomembno, da so te enake velikosti, da bodo tudi pečene hkrati. Ko jih oblikujete, uporabite model, lahko tudi večje plastične pokrovčke.

Ko pečete pleskavice na žaru, ne uporabljajte pokrova, saj se bodo veliko lepše spekle na odprtem žaru in srednjem ognju.

Pleskavico med pečenjem obrnite le enkrat, tako bo obdržala največ soka in se najlepše spekla.

Uporabite nasvete in recepte, ki smo jih predstavili, ter si pripravite najboljši burger.

Fotografije: Kotányi

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed