Tudi tradicionalne jedi so lahko moderne

V Sparu stremijo k trajnosti in bolj odgovornemu ravnanju s hrano, zato v sklopu dolgoročne akcije Hrana ne sodi v smeti spodbujajo ljudi k bolj preudarni rabi hrane.

V sodelovanju s kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom, ki je po izboru gastronomskega vodnika Galut&Millau postal chef leta 2022, nadaljujejo delo – tokrat s projektom, ki so ga poimenovali Tradicionalna hrana ne sodi v smeti. V okviru tega priznani kuhar pripravlja in objavlja recepte za tradicionalne slovenske jedi v sodobnejših različicah. Tokrat je navdušil s preprosto, a nadvse okusno slivovo juho.

Majhni koraki za velik cilj

Ali veste, koliko hrane pristane v košu? Povprečen Slovenec je zavrže kar 68 kilogramov letno,* medtem ko tretjina proizvedene hrane na svetu konča v smeteh. Dejstvo, da bi že četrtina zavržene hrane lahko preprečila lakoto na svetu,** pa je alarmantno.

V Sparu se zelo dobro zavedajo te težave, zato si aktivno prizadevajo, da bi storili nekaj dobrega v tej smeri. Z rednim spremljanjem prodaje omogočajo optimalno naročanje hrane in s tem minimalna vračila. Presežke hrane pa v okviru akcije Donirana hrana že več kot osem let podarjajo različnim humanitarnim organizacijam, kot so Zveza Lions klubov, humanitarno društvo Hrana za življenje (Food for Life Slovenija), Slovenska filantropija – Združenje za promocijo prostovoljstva in Društvo Krog 9. Spar je samo lani v dobrodelne namene tako prispeval hrano v skupni vrednosti več kot milijon evrov.

Nesveža živila v sveži preobleki

Hrano pogosto zavržemo, bodisi zaradi pretečenega roka uporabe bodisi zaradi izgube svežine. Chef Pavčnik ima rešitev za takšne primere. Svetuje in prikazuje, kako iz živil, ki so že izgubila svežino, pripraviti nove, predvsem pa okusne jedi. Iz nekoliko bolj uvele solate lahko na primer pripravite kremo zelene solate, testenine s pestom in sirov čips. In poglejte, kako lahko porabite prezrele paradižnike. Še več idej in receptov poiščite tukaj.

Porabite vse

Eden izmed načinov, kako poskrbeti za manj zavržene hrane, je tudi boljši izkoristek sestavin. Vam ni uspelo porabiti vseh jabolk? Nikar jih ne zavrzite, temveč iz njih pripravite ozimnico po receptu chefa Pavčnika. Poglejte, kako eden najbolj nadarjenih slovenskih kuharskih mojstrov, ki sledi filozofiji brez odpadkov (zero waste), pripravi jabolčno marmelado in jabolčne krhlje ter pri tem porabi cela jabolka, z lupino vred. Izgovorov za zavrženo hrano zdaj ni več!

Chef Marko Pavčnik je pripravil sodobno različico tradicionalne slivove juhe.

Vrhunska juha iz – sliv

Slovenci se lahko pohvalimo z odlično tradicionalno hrano, ki so jo pripravljale že naše babice. To z veseljem in ponosom predstavljamo in ponujamo tudi turistom, ki obiščejo našo deželo in odkrivajo slovensko kulinariko.

Marko Pavčnik je šel pri tem korak naprej in iz sestavin tradicionalnih slovenskih jedi pripravil nove, modernejše in nadvse okusne različice. Poznate slivovo juho? Recept za to posebno jed, ki jo gospodinje tradicionalno pripravljajo iz sliv, mleka in vode, je naš kuharski strokovnjak nekoliko nadgradil in skuhal sodobno različico slivove juhe. Priprava je preprosta, rezultat pa zelo okusen. Prepričajte se sami!

Sledite nam na družbenih omrežjih Facebook in Instagram, kjer boste našli številne uporabne nasvete in recepte. Pa dober tek!

*Vir: Statistični urad RS (SURS)

**Vir: Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO)

Naročnik oglasne vsebine je SPAR Slovenija

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana