Umetnost v skodelici kave

V Sloveniji je kavarniška kultura visoko razvita. Fraza »A greva na kavo?« je stalnica našega vsakdana in pomeni veliko več kot preprosto vabilo na skodelico – je poziv k druženju. In tudi pri kavi že dolgo ni več pomemben le okus, temveč tudi videz.

Se spomnite, kdaj vas je natakar nazadnje razveselil z likom iz mlečne pene na kavni površini? Tako imenovani latte art oziroma risanje z mlečno peno je postalo hit v osemdesetih letih, ko sta David Schumer v Seattlu in Luigi Lupi v Italiji sočasno spoznala, da lahko tudi kava postane umetnost. Zadnji je izraz tudi patentiral.

Obvezna oprema mlečne umetnine

Podatki kažejo, da kar 80 % gostov kavo naroči v kombinaciji z mlekom. Za ustvarjanje potrebujemo dober kavni avtomat s cevko za penjenje mleka, ekspreso s pravo mero creme (tj. rjavkasta pena, ki se nabere na vrhu); mleko, ki se ujame s kavo, ter veliko mirnosti in zbranosti. Like oblikujemo tako, da mleko po posebnem postopku umerjeno zlijemo na kavno površino ali pa si dodatno pomagamo s pripomočkom za »risanje«.

Foto: Thinkstock

Domišljija ne pozna meja

Ste vedeli, da vsako leto dobimo tudi svetovnega prvaka v latte artu? Baristi z vsega sveta navdušujejo z brezmejno domišljijo in natančnostjo. Na tekmovanju ustvarjajo po naročilu, s čimer njihov umetniški izraz zasije v vsem svojem sijaju. Pri izbiri najboljših se upoštevajo vizualna podoba umetnine, ustvarjalnost, ujemanje dveh načeloma identičnih vzorcev, razlike med izdelki in celostni nastop. V mlečno peno izrišejo prav vse, od človeških obrazov do smehljajočih se želv in roza samorogov.

Foto: Thinkstock

Vse je v mleku

Za okusno, stabilno in kremno mlečno peno mora biti mleko vrhunske kakovosti. Pomembno je, da vsebuje dovolj beljakovin, kremast in slasten okus mu dodajo maščobe, sladkost pa zadostna vsebnost laktoze. Za navdušence nad kavo pa tudi vročo čokolado in podobnimi napitki so Ljubljanske mlekarne v sodelovanju z akademijo STOW razvili Alpsko mleko Barista Professional, ki ga odlikujejo vse naštete lastnosti.

Latte art za začetnike

Preden začnemo ustvarjati podobe iz mlečne pene, moramo znati dobro speniti mleko. To naj bo sveže in hladno. Spenimo ga, še preden skuhamo ekspreso. Kovinski vrček nagnemo pod cev za dovajanje pare, ki jo rahlo potopimo v mleko in tam zadržimo nekaj sekund. Ventil za dovajanje pare nato odpremo do polne moči, da prostornina mleka narašča; veliki mehurčki se razbijajo v manjše in ustvarja se mlečna pena. Ta pojav imenujemo whirlpool. Ko je pene dovolj, cev potopimo globlje v mleko, da pridobi še teksturo. Ko temperatura naraste na 60 °C, postopek končamo in mleko čim prej prelijemo v kavo. Skodelico držimo pod rahlim kotom; mleko zmerno vlivamo sprva z večje razdalje na več mest. Ko je skodelica napol polna, vrček pomaknemo nižje. Ko opazimo, da je mleko prodrlo skozi cremo, lahko začnemo ustvarjati vzorce. Med najosnovnejšimi in najbolj preprostimi sta srček in list.

Foto: Thinkstock
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed