Odprta Kuhinja

Žiga Gabrovec, z ljubeznijo do piva: recept za pijano kokoško

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Premium kuharija: 4 premium kuharji x 4 Union premium pivo = 16 premium receptov.


Pozabite na Chef’s table, Michelinove zvezdice, zapleteno molekularno kuhinjo, čas je za demokratizacijo kuhanja, za več zabave in manj vzvišenih pristopov. Štirje mladi, a z zvezdniškim prahom že začinjeni kuharji so vsak v svoji izvirni kuharski maniri predstavili štiri recepte, vsakega z enim od piv Union Premium.


Pripravite brbončice na divjo vožnjo in spoznajte nekaj svežih trikov in nasvetov, kako narediti kuhanje sproščeno in za obliznit dobro.


Žiga Gabrovec, Luka Novak, Evita Antončič in Bruno Šulman so ljubezen do piva na enostaven in igriv način dvignili na povsem novo raven. Od rib in krompirčka v pivskem testu do sladic, prežetih s pivom. Vsak recept piše čisto svojo izkušnjo združevanja piva in hrane.


Žiga Gabrovec


Hudomušni kuhar je takoj po gimnaziji svoja krila razprl po Evropi in se za nekaj časa ustalil na Nizozemskem. Vse popotniške izkušnje zdaj s pridom uporablja pri snovanju vedno izvirnih jedi. Žiga je lani jeseni odprl tudi svojo restavracijo. Zanjo je izbral prav posebno ime – Žigola.


Pijana kurika


Union premium nefiltrirano svetlo pivo


https://www.youtube.com/watch?v=3D8lP_5w4UM&t=1s


Sestavine za posip



  • 1 žlica dimljene paprike

  • 2 žlici rjavega sladkorja

  • 2 žlici česna v prahu

  • 1 žlička čilija v prahu

  • 1 žlica črnega popra

  • 2 žlički soli

  • 1 pločevinka Union premium nefiltriranega svetlega piva


1. Priklopiš pečico ali smoker na 160 °C.


2. Suhe sestavine z žlico premešaš v skledici. V dlan vzameš izdatno prgišče začimbne mešanice in kuriko dobro premažeš – zunaj in znotraj. Porabiš vso začimbno mešanico, da je kurika lepo prekrita. Mažeš jo nad naoljenim pekačem. Ko se prepričaš, da je premazana vsaka pora, jo odložiš na pekač.


ni podpisa
ni podpisa


3. Odpreš pivo, malo predahneš, ga poskusiš. Odpiješ nekaj požirkov, ne preveč, sicer bo kurika težko pijana. Pločevinko zabašeš kuriki med bedra. Postaviš jo na pločevinko, tako da gleda vertikalno navzgor. Pečeš jo 1 uro.


4. Vmes pripraviš marinado.


Sestavine za marinado



  • 200 g kečapa

  • 100 g sladkorja v prahu

  • 100 g jabolčnega kisa

  • 2 žlici česna v prahu

  • 2 žlici sojine omake

  • 2 žlici worcestrske omake

  • 2 dl Union premium nefiltriranega svetlega piva


ni podpisa
ni podpisa


5. Po eni uri kuriko vzameš iz pečice, jo premažeš z marinado, najbolje s čopičem, da se ne popečeš. Če si bolj hrabre, utrjene narave, lahko tvegaš dotik kože na kožo. Pečeš še dodatnih 30 minut.


6. Na dosegu roke je še vedno nekaj piva, ki je ostalo od priprave marinade. Prihrani si ga za konec. Ko poješ zadnji grižljaj hrustljave pijane kurike, počakaj nekaj sekund. Štej vsaj do pet, dokler tvoja usta res ne prosijo požirka hladnega piva. Da še bolj izzoveš občutek žeje, si predstavljaj, da kozarca nimaš. Da piva nimaš. Šele takrat sezi po kozarcu in naredi dolg, počasen požirek. Za popolno ekstazo okusa pivo prelij v ohlajen kozarec s tankim robom. Smisel vsakdanjega življenja je ravno v podrobnostih, prav te sprožajo največje užitke.



Minister za zdravje opozarja: "Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!"


Naročnik oglasne vsebine je Pivovarna Union.





Datum Objave: 21.3.2023 ob 10:03

Več iz te teme:

pivopiščanecMasterchefUnion

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja