​Rižota s pečenim sladkim krompirjem, ki naredi ekstra kremno strukturo

Recept, ki ga preprosto morate narediti za svoje najbližje.

Ravnokar končano kulinarično pohajkovanje po Italiji je le še potrdilo najino razumevanje, kaj naredi domače jedi vrhunske – odlične sestavine. Kako je to pomembno, postane jasno, ko pripravimo že prežvečen recept s pravimi sestavinami. Kot strela z jasnega pa te zadene, ko prvič pokusiš kaj tako neverjetnega, kot je pravi tradicionalni balzamični kis. To, kar se prodaja po policah naših trgovin, je le večinoma senca pravega. Tradicionalni balzamični kis je namreč gost kot sirup in tako zgoščenega okusa, da že nekaj kapljic obrne jed na glavo. Da za dobre sestavine ni treba potovati, pa dokazuje sladki krompir, ki naju je na vrtu počakal ob povratku. Brž sva pripravila rižotko, ki ima zaradi pečenega sladkega krompirja ekstra kremno teksturo, s polnim in sladkastim okusom pa je kot nalašč za španovijo s prej omenjenim črnim zlatom v obliki balzamičnega kisa.

Priporočamo sladico: Zelo sočni jabolčni čupavci

​Rižota s pečenim sladkim krompirjem

  • 500 g kock sladkega krompirja
  • 1 čebula
  • 200 g riža arborio
  • 70 g parmezana
  • 40 g masla
  • 1 dl suhega belega vina
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • timijan
  • muškatni orešček
  • tradicionalni balzamični kis

Priprava

1. Pečen sladki krompir: pečico nažgemo na 200 stopinj.

2. Sladki krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke – skupaj ga mora biti 500 g. Stresemo ga na pekač, prekrit s papirjem za peko, nakar ga posolimo in popopramo. Krompir v slovo naoljimo, nato pa pošljemo na 20- do 30-minutno peko v razgreto pečico. Pečenega stresemo na krožnik in ga z vilicami fino pretlačimo.

3. Rižota: jušno osnovo pristavimo na ogenj in jo segrejemo do nežnega brbotanja.

4. Čebulo na drobno nasekljamo.

5. V široko in visoko ponev vržemo maslo in jo pristavimo nad srednji do visok ogenj.

6. Dodamo čebulo in jo pražimo, da postekleni.

7. V ponev stresemo riž. Pražimo in mešamo, dokler ne postekleni.

8. Dodamo žličko timijana in ščepec muškatnega oreščka.

9. Prilijemo vino in mešamo toliko časa, da skoraj vse izpari.

10. V ponev vlijemo 1–2 zajemalki jušne osnove. Znova mešamo.

11. Po 5 minutah kuhe v rižoto pomešamo speštan sladki krompir.

12. Ko jušna osnova povre, spet prilijemo zajemalko in premešamo. Postopek pridno ponavljamo 15–20 minut, da se riž skuha al dente – sledimo priporočilom na embalaži.

13. Tik preden rižoto odstavimo s šporgeta, vmešamo še nastrgan parmezan.

14. Nekaj parmezana nastrgamo še po vrhu rižote in jo pokapamo z bogatim balzamičnim kisom.

15. Za jesensko hrustljavost nazadnje vanjo zataknemo ocvrte jurčke v ajdovih drobtinah.

Priporočamo še: VIDEO: Hruške v listnatem testu, polnjene s čokoladnim namazom
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed