Odprta Kuhinja

3 glavne pijače veselega decembra, ki so najboljše, ko jih naredimo doma

Odpri galerijo
A+   A-
Decembra pogosto nazdravimo z mehurčki, radi pa se tudi pogrejemo, sprostimo in zapletemo v dolge pogovore, ob tem pa skorajda neopazno srkamo tople napitke, polne prazničnih vonjav.

Kuhano vino, zimzelena uspešnica. Nalašč smo vam izbrali najbolj mojstrskega in izdelanega, da boste znali ločiti zrnje od plev, recimo na stojnicah. Domači baileys je preprost recept, ki ga je preskusila naša spletna urednica Mateja Delakorda. Priročen, ker dolgo zdrži tudi v hladilniku. Vroči aperol pa je hit zadnjih let, ne moremo mu vzeti tega priznanja.

Kuhano vino mojstra Wolfganga Rannerja

Sestavine Za 7 do 10 oseb.

  • 1 limona, narezana na rezine
  • 2 narezani pomaranči
  • 1 cimetova palčka
  • 2 janeževi zvezdi
  • 4 brinove jagode
  • 5 celih klinčkov
  • med ali sladkor po okusu
  • 250 ml pomarančnega soka
  • 750 ml belega vina

Priprava

  1. Limono, pomarančo, cimet, janeževe zvezde, brinove jagode in klinčke stresemo v lonec, ki naj premore vsaj liter tekočine.
  2. Dolijemo vino in pomarančni sok.
  3. Dodamo sladkor ali med po okusu in mešamo toliko časa, da se sladilo stopi (ognja še nismo prižgali).
  4. Mešanico segrejemo na blagem ognju in kuhamo 10 minut. Vino ne sme močno vreti, saj bo alkohol izhlapel.
  5. Nato ogenj ugasnemo in počakamo, da kuhano vino počiva 20 minut.
  6. Precedimo in postrežemo.

Zares božansko kuhano vino s pomarančo (Foto:
Ekaterina Fedulyeva/Getty Images)
Zares božansko kuhano vino s pomarančo (Foto: Ekaterina Fedulyeva/Getty Images)

Domači baileys

  • žlica instantne kave
  • 2 žlici vrele vode
  • žlica čokolade v prahu
  • zavitek sladkorja z burbonsko vaniljo
  • 300 g kondenziranega mleka
  • 250 g sladke smetane
  • 400 ml irskega viskija
  • 5 piškotov spekulas, zmletih

Priprava

  1. Najprej z vrelo vodo gladko zmešamo kavo, nato primešamo še čokolado in vaniljo.
  2. V blender zlijemo kondenzirano mleko, smetano, viski in pripravljen kavni sirup. Na hitro zmešamo. Če nimamo blenderja, lahko uporabimo ročni mešalnik ali kar metlico. Ne mešamo predolgo, saj se začne hitro gostiti.
  3. Prelijemo v steklenico ali več manjših. V hladilniku lahko hranimo 14 dni.
  4. Serviramo: izberemo široke kozarce na peclju, zmočimo rob (lahko uporabimo vodo, limonov sok, kakšen brezbarvni sirup) in ga pomočimo v piškotne drobtine, nato natočimo liker.

Vroči aperol

Za 2 osebi.

  • 2 dl pomarančnega soka
  • 1 vrečka začimb za kuhano vino (ali: košček cimetove skorjice, 2 klinčka, janeževa zvezda)
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • 2 rezini pomaranče
  • 0,5 dl aperola

Priprava

  1. Pomarančni sok segrejemo skoraj do vretja, nato dodamo začimbe in vaniljev sladkor.
  2. Pomešamo, odstavimo in počakamo približno 5 minut, da začimbe naredijo svoje, sok pa se malo ohladi.
  3. Nato odstranimo vrečko (oziroma odcedimo) ter odišavljenemu vročemu pomarančnemu soku dolijemo aperol. Pijačo nalijemo v dva kozarca.
  4. Okrasimo z rezinama pomaranče. Postrežemo.

Namigi prodajalcev iz središča Ljubljane so zajemali te korake: najprej skuhamo pomarančni sok z dišavami, nato nekoliko ohladimo in dolijemo aperol. (Foto: Črt Piksi)
 
Namigi prodajalcev iz središča Ljubljane so zajemali te korake: najprej skuhamo pomarančni sok z dišavami, nato nekoliko ohladimo in dolijemo aperol. (Foto: Črt Piksi)  

Priporočamo še: Glamurozne smrečice, ki bodo popolnoma spremenile način, kako delate narezke

 

 

Datum Objave: 14.12.2023 ob 07:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja