3 silvestrski prigrizki, ki jih naredimo en dva tri
Odpri galerijo
A+ A-
Da bo silvestrovanje sproščeno in da zadnji večer v letu ne bomo preveč utrujeni od kuhanja, so tukaj preprosti prigrizki za veliko veselja.
Sirove palčke z zelišči
Res lahka priprava, testo pa mora vseeno vmes malo počivati.
- za 2–3 dobre ščepe mešanih zelišč
- 300 g mehke pirine moke
- žlička soli, moka, beljak
- 200 g nemastne skute
- 200 g hladnega masla
- 150 g nastrganega trdega sira, npr. ementalec, gavda
1. Zelišča operemo, otresemo do suhega in nasekljamo na drobno.
2. V skledi zmešamo moko in sol.
3. Dodamo skuto in maslo, narezano na kockice, 50 g sira in zelišča ter vse pregnetemo, da dobimo gladko testo.
4. Oblikujemo ga v kroglo in jo zavito v folijo pustimo 3 ure stati v hladilniku.
5. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Dva pekača obložimo s papirjem za peko.
6. Testo razdelimo na štiri dele in vsakega od njih na pomokani površini oblikujemo v zvitek. Vsak zvitek narežemo na 10 koščkov. Te pa z rokami razvaljamo v približno 20 cm dolgo palčko.
7. Palčke zložimo v pekača in jih premažemo z beljakom. Potresemo jih s preostalim sirom in pečemo 12 minut.
Priporočamo še več idej: 15 enostavnih receptov za silvestrske prigrizke v zadnjem hipu
Ruska jajca
... z nekaj kaviarja, za bolj privzdignjen vtis.
- 6 jajc
- 0,5 dl kisle smetane ali kefirja
- žlička hrena ali vasabijeve paste
- žlica majoneze, ščep soli
- kozarček kaviarja (kar rdečega, postrvjega)
- nekaj svežega peteršilja ali, še bolje, kopra
1. Jajca damo v primerno posodo, da so lahko vsa drugo ob drugem, zalijemo z vodo, da sega centimeter nad njimi, in zavremo. Vre naj minuto, dve, nato ogenj ugasnemo in posodo z jajci pokrijemo ter kuhinjsko urico naravnamo na 17 minut. Po tem času jajca zalijemo z mrzlo vodo, da se nehajo kuhati.
2. Ko so dovolj hladna, da jih lahko primemo v roko, jih olupimo in prerežemo na polovice.
3. Rumenjake preložimo v posodico, dodamo kislo smetano ali kefir, hren ali vasabi (pokusimo ga in odmerimo glede na moč), majonezo, sol. Dobro pretlačimo, da se vse sestavine enakomerno razporedijo.
4. Če nimamo dresirne vrečke, rumenjakov nadev z žličko nadevamo nazaj v jajčne vdolbine, bolj lično pa je, če ga nabrizgamo z zvezdastim nastavkom.
5. Na vsako jajce damo še prgišče kaviarjevih zrnc in okrasimo z listkom zelenja. Koprc bo resnično povzdignil okus, če pa ni na voljo svežega, bo povsem v redu peteršilj.
Blini z zelišči in orehi
Za približno 20 majhnih palačink.
- 100 g moke (50 g bele pirine in 50 g bele pšenične)
- žlička pecilnega praška
- pol žličke sode bikarbone
- 2 ščepa soli
- 2 žlici polnomastnega jogurta
- 10 žlic mleka
- jajce
- 30 g stopljenega masla
- 200 g sira philadelphia
- 100 g mehkega kozjega sira
- 4–6 žličk limonovega soka
- 2 žlički svežih zelišč po okusu
- poper, sol
- orehi
1. V skledo presejemo moko, pecilni prašek in sodo bikarbono. Dodamo sol.
2. V drugi posodi zmešamo jajce, jogurt, mleko in stopljeno maslo. Vse skupaj dodamo k suhim sestavinam in dobro premešamo. Zmes mora biti gosta, a še vedno malce tekoča.
3. Segrejemo ponev in na malo olja spečemo mini palačinke (velikost največ dveh grižljajev). Maso zajemamo in polagamo na ponev z jedilno žlico. Na vsaki strani pečemo 1–2 minuti. Pustimo, da se popolnoma ohladijo, kar pomeni, da jih lahko pripravimo tudi vnaprej.
4. Za nadev dobro zmešamo kremni sir, kozji sir, limonov sok in sveže nasekljana zelišča. Začinimo s poprom in soljo. Zmes z dresirno vrečko nadevamo na pripravljene bline in okrasimo z orehi.
Naslovna fotografija: Tetiana_Chudovska/Getty Images
Priporočamo še: Tatarski biftek iz 3 sestavin
Datum Objave: 31.12.2022 ob 08:12