3 triki, kako iz citrusov iztisniti več soka
Odpri galerijo
A+ A-
Sok limone, pomaranče ali grenivke je odlična osvežitev, ki vsebuje ogromno vitamina C.
Mikrovalovna pečica
Če pri roki nimate ožemalnika za citruse, limono ali pomarančo za 10 do 15 sekund postavite v mikrovalovno pečico. V njej se bosta segreli, membrane, ki v sadju zadržujejo tekočine, pa se bodo zmehčale. Nato ju prerežite na polovico kot običajno in stisnite. Iz polovičk bo priteklo ogromno soka, vam pa se za to ne bo treba posebno potruditi.
Deska za rezanje
Citruse lahko zmehčamo tudi tako, da jih, še preden jih prerežemo, prekrijemo z desko za rezanje in jih z njo povaljamo. Sok v pomaranči se bo tako izmuznil iz membran, ki ga zadržujejo, hkrati pa se bo zmehčala njena lupina. V tem primeru moramo sočni sadež na polovico prerezati nad posodo, saj se bo ob tem sok takoj pocedil iz njega.
Topla voda
Da bi iz citrusov dobili več soka, pa jih pred ožemanjem lahko tudi namočimo v topli vodi. Tam naj počivajo 10 do 15 minut, voda pa naj bo takšne temperature, da vanjo brez težav namočite roko. Na ta način bomo zopet zmehčali membrane, kot smo to prej storili s pomočjo mikrovalovne pečice, sok pa bo kar sam stekel iz pomaranč in grenivk.
Preberite še: Nedeljska sladica: Nevidni jabolčni kolač, ki je še boljši od štrudlja
Fotografija: Proformabooks/Getty Images
Datum Objave: 20.1.2022 ob 08:01