5 idej, kako v tedenski jedilnik vključiti zeleno

Ne, ni samo za v govejo juho, ta podcenjena zelenjava si zasluži precej več pozornosti.

Okej, morda njena zunanjost res ni najlepša, a je toliko bolj okusna njena notranjost: zemeljski okus, ki potegne na oreške, in močno aromatična. Tako zelo, da jo imajo mnogi za najljubšo zimsko zelenjavo. Le kako bi drugače, ko pa je tako vsestranska: lahko jo dušimo, spremenimo v (kremno juho) ali slastni pire, tudi pečemo jo, celo ali narezano, cvremo kot pomfri, jemo lahko surovo, en, dva, tri in hrustljava, sočna solata je na mizi.

Kremna juha

Za 4 osebe

  • 100 g pancete
  • žlička masla
  • oljčno olje
  • večja čebula
  • lovorjev list
  • timijan gomoljna zelena
  • 100 ml smetane za stepanje

V kozici segrejemo malo oljčnega olja in popečemo koščke pancete, da postane hrustljava. Preložimo na krožnik. V isto kozico damo maslo, dodamo sesekljano čebulo, lovorjev list in ščep timijana, kuhamo, da se čebula zmehča. Medtem očistimo in olupimo zeleno, jo narežemo na koščke in dodamo v kozico. Kuhamo dve minuti, potem zalijemo z 800 ml vode ali jušne osnove ter kuhljamo 10 minut, da se zelena zmehča. Vmešamo smetano, zavremo, odstranimo lovorjev list in s paličnim mešalnikom zmešamo do gladkega.

Razdelimo na krožnike in potresemo s panceto. (Foto: Bartosz Luczak/Getty Images)

Gratinirana zelenjava

Za 4 osebe

  • 420 ml smetane za stepanje
  • 350 ml mleka
  • 2 stroka česna
  • žlica sesekljanega rožmarina
  • žlica gorčice
  • 500 g zelene
  • 500 g krompirja

V kozico vlijemo mleko in smetano, dodamo rožmarin in na lističe narezan česen ter zavremo. Odstavimo. Medtem olupimo krompir in zeleno ter narežemo na tenke rezine; naj bodo enake debeline. V pekač vlijemo malo tekočine, naložimo plast zelene, solimo in popramo, prelijemo z malo tekočine, naložimo plast krompirja, začinimo in nadaljujemo s plastmi, končamo s krompirjem. Prelijemo s preostalo tekočino in pečemo uro in četrt, da se zelenjava zmehča (to preverimo z nožem) in zlato zapeče. Preden postrežemo, naj stoji v pekaču pet minut.

Ocvrtki

Za 4 osebe

  • 4 srednje veliki pastinaki
  • manjša gomoljna zelena
  • srednje velik sladki krompir
  • 4 beljaki
  • 200 g moke
  • 2 žlici sesekljanega drobnjaka
  • malo peteršilja
  • 1 žlička gorčice
  • sol, poper
  • 1/4 žličke pecilnega praška 4 jajca

Zelenjavo olupimo in naribamo ter dobro ožamemo, da iztisnemo višek tekočine. Potem umešamo z moko, sesekljanim peteršiljem in drobnjakom, razžvrkljanimi beljaki ter soljo, da se vse poveže. Oblikujemo v osem polpetov. V večji ponvi segrejemo malo oljčnega olja in jih popečemo, po 2–3 minute na vsaki strani, da se zlato in hrustljavo zapečejo. Ponve ne prenatrpamo. V loncu segrejemo vodo in poširamo jajca, kake tri minute, rumenjak mora ostati tekoč. Odstranimo s penovko in odcedimo na papirnati brisači. Postrežemo z ocvrtki.

Ocvrtke ponudimo s poširanim jajcem. (Foto: Bartosz Luczak/Getty Images)

Hitra solata

Za 4 osebe

  • 500 g gomoljne zelene
  • malo kislih kumaric
  • 2 limoni
  • 6 žlic lahke majoneze
  • žlica gorčice
  • ščep sladkorja
  • sol, poper

Zeleno olupimo in narežemo na tenke rezance. Damo jo v skledo, prelijemo z decilitrom mrzle vode in sokom ene limone, tako ne bo potemnela. Dobro premešamo. V skledici zmešamo preliv: majonezo, gorčico, sok pol limone, sladkor, sol in poper. Na drobne palčke narežemo kumarice, zeleno odcedimo, dodamo kumarice in preliv, premešamo ter pustimo kake pol ure, preden postrežemo. Če želimo v solati malo barve, lahko dodamo na palčke narezano korenje ter koprc.

Losos s pirejem

Za 2 osebi

  • 250 g zelene
  • 250 g krompirja
  • pest stročjega fižola (zamrznjenega)
  • 3 žlice drobtin
  • sok
  • pol pomaranče
  • 2 žlički gorčice
  • 2 fileja lososa
  • 25 g mehkega kremnega sira

Zeleno in krompir olupimo, narežemo na koščke ter kuhamo kakih 20 minut oziroma dokler se zelenjava ne zmehča. V isti posodi kakih 15 minut kuhamo še strožji fižol. Pečico segrejemo na 220 stopinj. V skledici zmešamo drobtine, žlico pomarančnega soka in žlico in pol gorčice. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj položimo ribo, pokapljamo s preostankom pomarančnega soka ter premažemo z mešanico. Pečemo 15 do 20 minut, odvisno od debeline ribe. Zelenjavo odcedimo, dodamo preostanek gorčice in kremni sr ter zmečkamo v pire. Postrežemo z ribo in fižolom.

Priporočamo še: Najboljši triki, da bodo enolončnice vedno odlične

R. O.
Naslovna fotografija: Lilechka75/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana